Стара Загора. Единадесетокласничката Симона Кръстева десетокласничката Лия Михалкова от ГПЧЕ

...
Стара Загора. Единадесетокласничката Симона Кръстева десетокласничката Лия Михалкова от ГПЧЕ
Коментари Харесай

Ученици от Стара Загора станаха посланици на Международната награда на Херцога на Единбург

Стара Загора. Единадесетокласничката Симона Кръстева десетокласничката Лия Михалкова от ГПЧЕ „ Ромен Ролан “ в Стара Загора са определени за посланици на Международната премия на Херцога на Единбург. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

Наградата е стратегия за личностно развиване, която развива основни житейски умения. В нея младежите сами избират и възнамеряват своите действия, поставяйки си персонални цели и отбелязвайки своя прогрес. От тази година старозагорската ГПЧЕ „ Ромен Ролан “ към този момент е Лицензиран оператор и част от голямото семейство на Фондация „ Международната премия на Херцога на Единбург “, която е основана през 1956 година и работи в над 130 страни в целия свят.

Вече се организира първата среща на второто потомство посланици на Hаградата на Xерцога на Единбург. „ Тази среща беше за да се срещнем с останалите посланици от цялата страна и да образуваме екип, с който ще работим за постигането на нашите цели за идната една година. Срещата се организира в онлайн среда и всеки от посланиците се показа с един физически предмет, който го разказва най - добре. Разказахме за учебното заведение или организацията, от която идваме. Срещата мина извънредно прелестно и неофициално, с разнообразни опознавателни занимания и написването на правилника на посланиците, който всеки би трябвало да съблюдава. В края уредниците ни разпоредиха нови задачи за осъществяване за идващите ни срещи. Изключително се радваме, че можем да бъдем част от това премеждие и да представляваме гимназията ни пред страната. Благодарим на нашите водачи, че ни се довериха и ни предоставиха тази опция да се развиваме, провокираме и да сътворяваме нови другари “, споделиха двете ученички.
Пак по план на Наградата пък 17-годишната Габриела Башалова показа своята брошура „ Малко дребосъче с огромни фантазии “.

„ Изключително радостна съм, че концепцията ми се трансформира в действителност. Благодаря на хората, които ме поддържаха в процеса на основаването й. Винаги съм обичала да пиша разкази и стихотворения, само че за първи път по време на този план се сблъсках с предизвикването – писане на разказчета, предопределени за дребни деца. Въпреки това обаче считам, че проблемите, които тълкувам в тях, са близки както за едно малко дете, което занапред ще се сблъска с тях, по този начин и за възрастни, в чието всекидневие се демонстрират. В края на всяко разказче неслучайно подчертавам върху вярата и фантазиите. Според мен те са основата, без която човек не би бил кадърен да се изправи против провокациите на живота. Надявам се и ти, читателю, който държиш тази брошура в ръцете си сега, да успееш да почувстваш близка до теб някоя от историите, разказани в нея “, изясни авторката.

Международната премия на херцога на Единбург е световна структурирана стратегия за неофициално обучение и образование, която провокира младежите да мечтаят самоуверено, да честват своите достижения и да трансформират света към тях. Младежите сами слагат персонални и предизвикателни цели в четирите съществени посоки, насърчаване на умения, дейна физическа действия, добороволчество и премеждие в природата. С помощта на умел възрастен в ролята на техен ролеви модел и ментор (Лидер), те провокират себе си, откривайки своята цел, пристрастеност и място в света.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР