Стара Загора. Два празника, на връх Еньовден, събраха стотици жители

...
Стара Загора. Два празника, на връх Еньовден, събраха стотици жители
Коментари Харесай

Стара Загора: Празнични поводи отбелязаха две старозагорски села на Еньовден

Стара Загора. Два празника, на връх Еньовден, събраха стотици поданици и посетители на селата Преславен и Старозагорски минерални бани, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Преславенци обичайно оживиха селото си с Празника на хляба. Тържеството в центъра на обитаемото място и тази година бе предшествано от ритуално зажънване на равнищата, в което се включи и ръководителят на Общинския съвет на Стара Загора Таньо Брайков. Той поздрави уредниците на празника и им благодари за опцията да се наслаждения на един от най-старите ритуали, изхранвали генерации българи – жътвата. Кметът на селото Митьо Митев и секретарят на локалното НЧ „ Димитър Наумов “ Стойка Геновa посрещнаха гостите си край битово подредения парк в центъра на селото. Демонстрация на месене, точене и печене на обичайни за този край артикули с брашно – гюзлеми, катми, пърленки и палачинки, събра любопитни погледи. Майсторите на тестените произведения се включиха и в кулинарен конкурс, а учениците от преславенското ОУ „ Бойчо Русев “ и тази година демонстрираха художествените си умения и подредиха галерия. Традиционни песни и танци показаха локални самодейни сформира. Гости на празника „ Пътят на хляба “ бяха още общинският консултант Николай Николов, националният представител Радостин Танев, кметове и кметски наместници от близките на Преславен села.
Малко по-късно през днешния ден, двоен мотив за празнуване имаха жителите на Старозагорските минерални бани. Стотици участници се включиха в Еньовденски събор - празник на билките, слънцето и водата. Началото бе обещано с посрещане на изгрева, бране на билки и виене на еньовски венец. Фолклорната стратегия събра феновете на хората и песните още в 9.30 часа в парка на центъра на селото. Тържественото разкриване означи и 50-годишнината от оповестяването на Старозагорски минерални бани за народен курорт.
„ Старозагорските бани е благо място за всички ни. Още помня по какъв начин се качвахме на рейса и цяло лято изкарвахме тук – на плажа, в парка, край езерото. С всяка минала година, старозагорският курорт става все по-привлекателно място за почивка и балнеолечебни процедури “, сподели ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков по време на откриването на празника. „ Общината и Общинският съвет ще продължим да оказваме помощ с каквото можем при потребност на кметството на Старозагорските бани, тъй като курортът е благосъстояние за района ни и би трябвало да продължи своето развиване “, добави Брайков.
Поздрав към стотиците посетители на Еньовденския събор бе поднесен от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. По мотив празника, одобрение насочи и националният представител Радостин Танев. Гости на тържеството бяха още общинският консултант Динко Михайлов, кметове и кметски наместници от селата в района и други.
Кулинарна галерия на кметствата и читалищата край Старозагорските бани, които са и съорганизатори на празника, демонстрираха разнообразни обичайни ястия от Ново село, Сулица, Лозен, Сладък бунар, Елхово, Казанка, Остра могила и Малка Верея.
Като съпътстващи мероприятия още веднъж имаше живописен селски двор, с който бе показано очарованието на българския обичай и просвета, изложба-базар, детски пленер, проучване на български танци, както и проява на произвеждане на розова вода. Гостите бяха почерпени и с дъхав липов чай.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР