Стара Загора. Държавното предприятие Марица Изток“ 2 е поставено в

...
Стара Загора. Държавното предприятие Марица Изток“ 2 е поставено в
Коментари Харесай

Румен Петков, АБВ: Настояваме държавата да предприеме всички мерки за развалянето договора с „Марица Изток“ 1 и 3

Стара Загора. Държавното дружество „ Марица Изток “ 2 е сложено в неравностойно състояние, по отношение на по този начин наречените американски централи „ Марица Изток “ 1 и 3, които са в частни ръце. Това съобщи пред медиите в Стара Загора ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков, оповестиха от пресцентъра на партията . „ Имам поради два аргумента, които съставляват груба държавна помощ за американските централи и които слагат в безспорна неравностойност производството на сила от „ Марица Изток ” 2. Българската страна, т. е. ние с вас плащаме излъчванията въглероден двуокис на американските централи, до момента в който излъчванията на „ Марица Изток “ 2 си ги заплаща „ Марица Изток “ 2. И аз не разбирам за какво, изключително от 2007 година, когато влязохме в Европейски Съюз, не са подхванати и не се подхващат ограничения през Европейската комисия за повреждане на този контракт “.
Според Румен Петков една от аргументите за неглижиране на тематиката е точно собствеността на двете централи. „ Представям си в случай че беше друга собствеността на тези централи какъв писък до небесата щеше да бъде – за държавна помощ, за накърняване на националния интерес, което е реалност, само че тъй като са американски, слугинажът взема връх над публичния и националния интерес “. Вторият детайл на неравнопоставеност е, че българите, като общество, заплащат вложенията в „ Марица Изток “ 1 и 3, уточни Петков и добави, че този факт не предстои на опровергаване. Той разяснява, че цените за въглероден двуокис, които плащаме, добиват трагични размери. „ 2016 година цената на звук е 5.5 евро без Данък добавена стойност. 2017 година Енергийният холдинг купува по 13.8 евро цена на звук въглероден двуокис. Сега е 22 евро, а когато изтича времето за закупуване за идната година, упованията на специалистите са цената да бъде сред 25 и 30 евро на звук – цени без Данък добавена стойност. И тъй като ги купува Българският енергиен холдинг (БЕХ), по силата на нашето законодателство БЕХ ги продава на „ Марица Изток “ 2 и се заплаща Данък добавена стойност. Очакванията, след закупуването на излъчванията за идната година, са отговорностите на „ Марица Изток “ 2 да отидат на над 1 милиард и 200 милиона “. Тези обстоятелства принуждават „ Марица Изток “ 2 да свие производството си, тъй като не може да издържи, разясни Петков.
Румен Петков съобщи, че АБВ упорства страната да предприеме всички ограничения за развалянето на този контракт – „ Марица Изток “ 1 и 3 - и да потърси поддръжката на Европейска комисия за превъзмогване на държавната помощ и добави, че обстановката с „ Марица Изток “ 2 е изключително тревожна и би трябвало да се построи тактика за ТЕЦ-а.
В подтекста на тематиката за енергетиката, Петков дефинира като безумия и парадокс държавните дейности към гарантиране на сигурността на газовите доставки. Той напомни, че Политическа партия АБВ от дълго време предизвестява, че страната ни ще купува съветска газ от Турция, само че тогава изказванието беше посочено за неуместно, само че все още това се случва и страната ни е в развой на договаряния за преференциални условия с Турция. „ България би трябвало да съобщи на Европейска комисия, че двойните стандарти са неуместни. И по тази причина един от главните моменти в акцията за Европейски парламент на АБВ ще бъде битка против двойните стандарти. Не може Меркел да съобщи, че за Германия Северен поток 2 е стопанска система, а пък Южен поток е взаимозависимост от Русия. Искаме Европейска комисия да отбрани нашия и на Източна Европа интерес, като си доставяме газта непосредствено от Русия, а не да купуваме съветската газ от Турция “, сподели още Румен Петков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР