Стара Загора. Чудотворните икони на Пресвета Богородица Скоропослушница“ и Пресвета

...
Стара Загора. Чудотворните икони на Пресвета Богородица Скоропослушница“ и Пресвета
Коментари Харесай

Стара Загора: Чудотворните икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“ ще бъдат посрещнати в града на 30 август

Стара Загора. Чудотворните икони на Пресвета Богородица „ Скоропослушница “ и Пресвета Богородица „ Касперовска “ от гр. Ананиев – Украйна ще бъдат посрещнати в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Община Стара Загора кани жителите на посрещането им, което ще е до парк „ Тракия “ на 30 август в 17.00 часа на кръстовището на бул. „ Княз Александър Батенберг “ и бул. „ Цар Симеон Велики “. Оттам ще тръгне литийното шествие към катедралния храм „ Св. Николай “. От 18.00 часа там ще има вечерно свещенодействие.
На 31 август, когато Православната черква отбелязва паметта на Св. свещеномъченик Киприан, свещеник Картагенски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, отбелязва своя имен ден. В 09.00 часа ще бъде отслужена Божествена св. Литургия в катедралния храм „ Св. Николай “, по време на която миряните ще могат да се помолят пред светините.
На 2 септември в 16.30 часа кортежът с Чудотворните икони на Пресвета Богородица „ Скоропослушница “ и Пресвета Богородица „ Касперовска “ ще отпътува към митрополитски храм „ Св. Димитър “, а в идващите дни и към храм „ Св. Троица “ и храм „ Въведение Богородично “ в Стара Загора.
От 8 септември кортежът ще продължи пътя си за храмове в Казанлък, Павел баня, Чирпан, Нова Загора, Гълъбово, Харманли, Свиленград.
Светинята на Дохиар е иконата Света Богородица - Скоропослушница. Историята на манастира споделя, че през 1664 година обликът на Дева Мария бил изписан на стената на монашеската столова. Там имало проход, през който постоянно минавал монахът, отговарящ за трапезарията. Един ден послушникът Нил чул следните думи:,,Не преминавай с димящи ястия около мен и не опушвай моя облик “. Нил не се вслушал в тези думи и един ден чул още веднъж:,,Монаше, ти не си заслужен за това звание! Дълго ли ще опушващ моя облик?! “. Нещастникът паднал пред иконата на колене в покайна молитва и сълзи. На сутринта братята му го намерили ослепял. Изплашените монаси решили да вършат всекидневно молебен пред иконата, заградили особено помещение, където обликът стоял. Ослепелият духовник не се откъсвал от светия облик, до момента в който Богородица не му проговорила още веднъж. Тя му споделила: „ Нил, твоята молитва е чута и ти се простен. Нека от в този момент нататък всички братя и православни християни се обръщат в своите потребности и Аз никого няма да оставя нечут. И моят облик ще се назовава Скоропослушница, тъй като Аз ще давам бърза благосклонност за всички, които с страхопочитание се обръщат към мене “. След това монасите заградили прохода, тъй че към този момент никой да не минава и построили параклис в чест на иконата, като украсили с красиви фрески. Пред иконата поставили непрекъснато горящи кандила. Тук се случили доста чудеса и изцеления. През лятото на 1996 година чудотворната икона предоставила невиждано снизхождение, както за монасите, по този начин и за православните християни. Зад иконата имало позлатена част и реставраторът Антоний Глинос разкрил стенна живопис датиран от 1563 година, който бил самата чудотворна икона.
Иконата Пресвета Богородица „ Касперовска “ е донесена в Русия в края на XVI в. от сърби от Трансилвания, пристигнали по покана на съветското държавно управление. Наследствена е, а през 1809 година става благосъстоятелност на Джулиана Касперова. През февруари 1840 година Касперова се моли със сълзи пред иконата на Божията Майка, с цел да и помогне в проблемите. Изведнъж вижда, че иконата на Дева засиява. Дворянка от прилежащото село, който има парализа на лявата си ръка чува гласа на Божията Майка в съня си, който и споделя да отиде да се помоли на иконата в прилежащото село. Жената отива и ръката и се излекува. През лятото на 1843 година се случили три по-изявени изцеления - на момче, болно от епилепсия, на парализирано момиче и на психологично болна жена. През последните дни на януари 1844 година придвижват иконата в селската черква. Оттогава иконата на Дева Мария от Касперово е изцелила доста хора и е оповестена за чудотворна. По време на Кримската война, по време на обсадата на Одеса от английската флота, жителите на града донесли с литийно шествие иконата в града и Одеса остава невредима. От 1936 година иконата се намира в Успенский собор в Одеса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР