Стара Загора. Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор Богородична

...
Стара Загора. Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор Богородична
Коментари Харесай

Стара Загора: Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ ще се проведе на 24 и 25 август

Стара Загора. Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “, което ще се организира на 24 и 25 август 2019 година на Старозагорските бани, още веднъж събира над 4000 участници - фенове на българския обичай и просвета, оповестиха от пресцентъра на община Стара Загора .
Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските сдружения в България Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „ Христо Ботев 1952 “ Старозагорски бани.
Началото на програмата е в 9.00 часа на 24 август, а от 11:00 часа е формалното разкриване. Участниците в събора ще се изявяват на две подиуми в парка на курорта през целия ден. От 19:00 часа стартира Гала концерт на Фолклорен отбор „ Тракия “ Пловдив и Общински фолклорен отбор „ Загоре “ Стара Загора.
От 21:00 часа ще има демонстрацията на нестинарски танц.
В неделя програмата стартира в 9.00 часа на двете подиуми, а в 16.00 часа ще бъдат оповестени отличените участници в събора.
Журито, което ще прави оценка изпълнителите през двата фестивални дни, е в състав: учен Крум Георгиев, учен Кирил Тодоров, доцент доктор Веселка Тончева и доцент доктор Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките, Христо Иванов, гл. худ. началник на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ и музикантът Ангел Чакъров.
Ще бъдат връчени плакети за принос в запазване и разпространение на обичайна ни просвета, а най-хубавите колективи или самостоятелни реализатори ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “, Наградата на Младежкото тракийско сдружение.
Съпътстващата стратегия на събора е богата и забавна. В детските креативен работилници „ Съхранено с любов-сътворено с гений “ ще има занимания по ползи за дребните участници и посетители на събора. В къта за приложни изкуства те ще могат да изработят дървени лъжици, стомни, както и да обличат и рисуват бутилка. Много развлечение ще предложи разучаването на игрите „ Пускам, пущам забрадка “, „ Криеница “, „ Сляпа баба “ и други
Самодейни сформира ще посрещат посетители на раздумки с билков чай и ръжено кафе, живата традиция „ Добра среща “ ще покажат в Селски двор, ще има проява на обичайни тракийски гозби и на достоверни национални носии.
Изложба „ Свещените места на България “ на доцент Алексей Стоев и проф. Пенка Стоева показва Астрономическа обсерватория „ Юрий Гагарин “. Фотографии на Елена Тилова пък са събрани в изложбата „ Хубост българска “.
Хоро на площада ще събере оркестри и танцови школи, които ще покажат фолклорни танци от всички краища на страната.
В обичайна Улица на занаятите, майстори ще оферират стоката си.
За искащите да посетят естествения феномен „ Богородична стъпка “ уредниците обезпечават и безвъзмезден транспорт, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР