Стара Загора. 4-модулно безплатно обучение стартира в Стара Загора, по

...
Стара Загора. 4-модулно безплатно обучение стартира в Стара Загора, по
Коментари Харесай

Стара Загора: Общината и IT фирми стартират безплатно обучение за ученици по информационни технологии

Стара Загора. 4-модулно гратис образование започва в Стара Загора, по взаимна самодейност на общинската администрация, народния представител Радостин Танев, преподавателя по информатика Павлин Пеев и три от огромните IT компании у нас. От 1 ноември ще стартират новаторските занимания на искащите възпитаници. Те ще бъдат разграничени в 2 възрастови групи – 5-7 клас и 8-12 клас. Записването ще бъде в особено основана платформа, която ще бъде дейна до края на седмицата. Заниманията ще бъдат през делничните дни, в часове, съобразени с образователната стратегия на участниците. Първият модул ще се състои в зала на ППГ „ Гео Милев “. Това разгласи по време на конференция отрасловият зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова, оповестиха от пресцентъра на Общината .
„ Има доста сходни начинания, които се случват освен в Стара Загора, забавното тук е, че при тази се включват община, преподаватели и бизнес, с цел да бъде образованието гратис за учениците и да не натоварваме бюджета на родителите, само че и с цел да бъде оптимално потребно на децата “, акцентира Сотирова.
„ Това е един план, по който работим с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и отрасловия му заместител Иванка Сотирова от много време. Идеята ни е да създадем една устойчива във времето еко система, в която учениците да получат познания по осведомителни технологии, които ще им бъдат потребни и забавни “, добави националният представител Радостин Танев. „ Ако желаеме готови фрагменти, такива от които има потребност бизнесът, то образованието е първата и най-важна стъпка. Павлин Пеев е един от доайените в региона на информатиката, което дава летящ старт от познания на участниците в образованието. Той ще даде базата и ще води първия модул от образованието, върху която ще надграждат останалите три елементи “, сподели още Танев. Той добави и че още един учител е подал ръка задушевно на самодейността и ще се включи в нея – проф. Живка Овчарова, която ще запознае учениците с първите стъпки и процесите на виртуалната действителност. Проф. Овчарова е едно от водещите имена в тази сфера и е част от Техническия университет в Карлсруе и центъра му по виртуално инженерство. Тя ще бъде част от третия модул на курса.
Идеята за безплатното образование получава поддръжката и на три от огромните софтуерни и стартъп компании у нас. На срещата с медиите участваха техните представители. В модула, който ще запознае участниците с роботиката приказва Иван Михайлов, шеф на „ Вистеон електроникс България “. Компанията е с над 1000 чиновници с знания в региона на софтуера, хардуера и механиката. Един от най-големите в света снабдители на автомобилна електроника – и единственият, който е фокусиран извънредно върху кокпит електрониката. По думите му стана ясно, че вложението в образованието с изключение на всичко друго е и идея, която си заслужава. „ Компаниите се развиват там, където има гении и хора, които желаят да се развиват. Защо роботика? Защото това е началната стъпка към инженерството, електрониката и технологиите. Тя е и занимателна. Ще съвместим сухата доктрина с практиката, с цел да бъдем и забавни, с изключение на потребни. Фирми, като нашата, има потребност от такива експерти – високотехнологични. Тогава може да приказваме за промишленост “, сподели Иван Михайлов.
Друга компания, която спомага за привличане на IT бранша към Стара Загора е „ Девалекс Консулт “. Софтуерна консултантска компания с огромен опит в осведомителните технологии, както и доста портфолио от интернационалните планове в региона на телекомуникациите и финансите. Васил Съртонев ще запознае старозагорските възпитаници със стартъп начинанията и разновидностите положителните концепция да получат финансиране и реализация.
Чрез тази самодейност ще дадем на младите посока за професионално израстване. Принципът на това ни начинание е и доста забавен, тъй като ще го има надграждане и на мисленето, което е значимо. Модулът, който подготвихме, ще сътвори у тях този принцип. Така ще имаме развъдник на започващи хрумвания, а даже и предприятия “, заключи Съртонев. Той бе безапелационен, че не е значимо да се тръгне с гръмки думи, а с действителен капацитет и визия, с цел да има надграждане на плануваните действия.
Мениджърът на „ Епам “, интернационална софтуерна компания с повече от 25 хиляди чиновници, Станимир Николов добави, че сходни образования са първата стъпка към реализиране на огромни резултати освен за личностното и професионално развиване на участниците в тях, само че и за градовете, в които се случват. „ Това е пътят за привличане на интереса към района, тъй като за всички компании най-важното изискване е да има човешки запас. Там, където има експерти, там има и промишленост “, сподели той.
В срещата за представяне на новаторския метод за образование на възпитаници взе участие и изпълнителният шеф на Индустриална зона „ Загоре “ Радослав Танев. Той акцентира, че е значимо Стара Загора да има кадрови запас, тъй като единствено по този начин ще бъдем атрактивна капиталова дестинация за високо софтуерно произвеждане. „ Инвестиране в образованието ще ни даде опция да имаме по-бърз ритъм на инвеститорски напредък. По време на конференцията бе обявено още, че Стара Загора е приела покана да бъде част от Европейската мрежа от стартъп градове, самодейност на Европейската комисия и еврокомисаря Мария Габриел.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР