Стара цистерна, която не е трябвало да бъде в експлоатация

...
Стара цистерна, която не е трябвало да бъде в експлоатация
Коментари Харесай

Инженер: Стара цистерна за брак е предизвикала експлозията в Хитрино

Стара цистерна, която не е трябвало да бъде в употреба е провокирала е ксплозията в Хитрино през декември 2016 година, разяснява пред съда инж. Евгени Димов, оповестява БНР.

" Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, евентуално нямаше да има проблеми ", изяснява Димов, който е и единственият изслушан очевидец в днешното съвещание.

Направеното от вещото лице през 2017 година ултразвуково проучване демонстрира, че дъното и стените на цистерната са с 6 милиметра по-тънки от условията на Международния устав за транспорт на рискови товари.
 Нова експертиза по делото за Хитрино желае отбраната
Нова експертиза по делото за Хитрино желае отбраната

Заради основни разминавания

" Такива ограничения обаче не са взети. Отговорност носи наемателят , който е належащо да знае каква техника употребява, както и контролната компания , която е разрешила тази цистерна да бъде употребена ", изяснява инж. Димов о добавя, че цистерната е създадена през 1971 година и е трябвало да се бракува или в допълнение да се отбрани .

Според прокурор Маргарита Георгиева, повода за случая е превишената скорост , с която се е движила влаковата комбинация и се базира на наличните експертизи . " Исканията за назначението на нови е опит за замяна на това умозаключение ", добавя прокурорът.

Адвокат Николай Димитров, представляващ потърпевшите в Хитрино , коментра пред съда, че " търсим първопричината за злополуката ".

За 19 юли е планувано идващото съвещание по делото " Хитрино ".
 2 година след нещастието в Хитрино релсите са в още по-окаяно положение съгласно експертиза
2 година след нещастието в Хитрино релсите са в още по-окаяно положение съгласно експертиза

Следващото съвещание е на 30 май

Припомняме, че на 10 декември 2016 година при дерайлирането на цистерна с пропан-бутан в Хитрино и последвалия гърмеж починаха 7 души, а 29 пострадаха.

Взрива изравни със земята цели улици. Много други здания пострадаха. На съвещанието по делото в Шумен от 15 ноември бе показана тезата, че повода за огромната покруса била провокирана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е провокирала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми около тази стрелка.

В края на ноември бяха предадени на притежателите им 22 новопостроени къщи. На други 115 са направени поправки, само че има още домове, които би трябвало да бъдат актуализирани.

Същевременно националният омбудсман Мая Манолова даде материали на прокуратурата с искане за гласност по какъв начин са харчени събраните пари за възобновяване на къщите на хората и дали са ремонтирани домове на хора, които не живеят непрекъснато там.

От друга страна кметът на Хитрино Нуридин Исмаил упрекна Манолова в неучтивост.
 Печка провокирала гърмежа в Хитрино със 7 починали и заличени цели улици
Печка провокирала гърмежа в Хитрино със 7 починали и заличени цели улици

Защитата не приема тази експертиза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР