Стара морска мина изплува край бреговете на Созопол. Боеприпасът е

...
Стара морска мина изплува край бреговете на Созопол. Боеприпасът е
Коментари Харесай

Морска мина изплува край Созопол

Стара морска мина изплува край крайбрежията на Созопол. Боеприпасът е бил видян инцидентно на дъното на морето сред Созопол и остров Свети Кирик и Юлита. Мината е била изтласкана от вълните и е заседнала на към 20 метра от брега и на дълбочина от 2 метра, споделиха локални риболовци.

Предприети са незабавни дейности и регионалният шеф на Бургас Стойко Танков е уведомил военноморските сили. Проведени са били спепшни разследващи дейности за утановяване на точното местонахождение на мината и типът й. Установено е, че тя се намира  югоизточно от острова и се класифицира като остаряла морска мина, която е полузаровена в пясъка. След извършената интервенция по изваждане и превозването й на безвредно разстояние, мината е била обезвредена и унищожена. По преценка на сапьорите това е станало в морето.

" Извличането на мината на брега беше счетено като евентуално рисково и се взе решение за унищожаването ѝ на място с подводен гърмеж. Районът беше отцепен и обезопасен. Старата мина беше взривена под вода при прецизно съблюдаване на ограниченията за сигурност, според нормативните документи. При повторният оглед на място се откри, че корпуса на мината е раздвоен. След изваждане на частите на брега се установи, че е остаряла морска мина от Първата международна война ", прецизираха от Военноморски сили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР