Стара максима гласи, че ако искаш да разбереш какво се

...
Стара максима гласи, че ако искаш да разбереш какво се
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ: Отмъкнатите от банкерката Невена Й. пари са много повече от милион, ето цялата схема

Стара максима гласи, че в случай че искаш да схванеш какво се случва, би трябвало да проследиш къде отиват парите. В случая с банковата служителка Невена Й., която се възползва от средства на инвеститори на Инвестбанк – депозити, разплащателни и спестовни сметки, все още това не може да се откри.

Ексклузивно в БЛИЦ! Първи СНИМКИ от охолния живот на банкерката Невена, отмъкнала 1 милион лв.

Ясно е, че служителката се е възползвала от средствата /както самата тя признава пред разследващите/, само че твърди, че го е направила, тъй като била подведена от човек, с който се срещнала по интернет и му изпратила разнообразни суми, общо възлизащи на близо 1 милиона лв..

Съответно въпросния човек – Сергей Михайлов , отхвърля да е получавал сходни суми. А парите ги няма. Няма банкови преводи негови сметки, няма и каквито и да било други следи, с изключение на няколко бележки от офис на Еконт – че има колета към Сергей Михайлов, само че от тях въобще не излиза наяве, че са били изпратени пари.

Ексклузивно в БЛИЦ! Първи СНИМКИ на виртуалния ухажор на банкерката Невена, отмъкнала 1 милион лв.

Тоест – липсват каквито и да било справедливи находки, че съответни суми и изобщо – въпросният милион, са отишли при Сергей Михайлов. Това слага проблема в един „ обаян кръг “ и го прави съществено предизвикателство за органите на досъдебното произвеждане.

Къде са отишли парите към момента не излиза наяве, само че БЛИЦ наблюдава най-малко част от пътя им.

Ето я и конкретиката по завързания случай:

38-годишната Невена Й., която работи в банков клона във Варна от май 2007 година, се срещнала посредством интернет платформата АБВ с консуматор, показал й се като Михаил. В хода на кореспонденцията им въпросният консуматор се оплакал неколкократно на Невена, че има съществени проблеми, свързани с финансови отговорности. Тези условия могат да се счетат като потвърдени обстоятелства, тъй като обясненията и на двамата след това се припокриват в това отношение.

Въпросният Михаил споделил на Невена, че са му нужни пари, тъй като го преследват лихвари. Тя надлежно реагирала и решила да му помогне.

Според нейните изказвания първо му изпратила 200 лв. от Изипей – това е и единствения превод на пари, който е очевиден и доказауем. Впоследствие траяла да му праща пари, чрез Еконт. Пратките били адресирани до Сергей Михайлов – въпросният Михаил бил споделил, че това е негов братовчед, а след това се открило, че това е самият той.

Пред проверяващите Невена Й. разказала, че изпратила всичките си персонални спестявания на въпросния консуматор, представящ се като Михаил, а по-късно и тези на родителите си, до чиито банкови сметки имала достъп и пълномощие да се разпорежда с тях.

Самата Невена теглила два банкови кредита- в размер на 9000 и 33 000 лв.. Според изказванията й – тези пари също били изпратени на Сергей. Невена помолила татко си да изтегли креди в размер на 12 000 лв., който след това бил рефинансиран до 20 000 лв.. Тези пари, съгласно изказванията на Невена Й., били трансферирани от нея от сметка на татко й в нейна сметка, а след това изтеглени и изпратени като колет посредством Еконт на Сергей. Според обясненията на Невена Й., персоналните средства и парите от заеми – нейни и на татко й, които изпратила на Сергей, общо възлизат на към 60 000 лева

Редно е да се подчертае, че Невена в никакъв случай не се е срещала с въпросния Сергей, който е женен и има две деца.

След това срещнала да протяга ръка на депозитите на вложителите, както и на разплащателните и спестовните им сметки.

Очевидно е помислила какво прави, тъй като не е била усетена от нито един инвеститор. А не е била усетена, тъй като посягала на така наречен „ спящи сметки “ – такива, по които дълго време не е имало придвижване.

За да не се набива на очи, не прехвърляла средствата в своя сметка, а най-вече в тази на татко си. За близо 3 години, през банковата сметка на Георги Й. минали средства на инвеститори на стойност малко над 932 000 лв.. От сметката на татко си Невена прехвърляла парите в две свои сметки. Първоначално в разкрита сметка в една банка, а по-късно и в друга.

Ексклузивно в БЛИЦ! Първи СНИМКИ от охолния живот на банкерката Невена, отмъкнала 1 милион лв.

Пред проверяващите признала, че имала и други сметки – на свои другари и близки, през които „ препирала “ парите. Една от тази сметки е на нейна другарка, чиито имена към този момент БЛИЦ ще спести и ще уточни единствено буквите й – З. Ч.

Все още не е открито на каква стойност тъкмо са били преводите там. Но с всеки минал ден на следствието и вътрешната инспекция на банката, се откриват нови данни и размера на вредата пораства.

Прокуратурата разгласи, че се касае за близо милион, само че информацията на БЛИЦ е, че досега става дума за близо 2 милиона. Естествено, вложителите на банката са обезпечени и няма заплаха за техните пари. Но парите на банката ги няма...

А въпросният Сергей Михайлов признава, че е получил първо 200, а след това 15 000 лв. от Невена Йорданова, които тя самата била предложила да му прати и се разбрали да бъдат под формата на заем . За всички останало суми той отхвърля да има нещо общо.

Приятелката на Невена – З. Ч. В момента се намира в Турция със фамилията си и няма по какъв начин да бъда разпитана, с цел да се осветли обстановката с парите, прехвърляни в нейна сметка.

Интересно е, че в интервала на инкриминираната активност, никой от сътрудниците на Невена Й. – като контролни органи, не се е усъмнил в дейностите й.

Механизмът на работа в банката е подобен, че с цел да се случи превод от дадена сметка, Невена би трябвало да получи подписът на своя колежка като надзорен орган, а по-късно различен надзорен орган, назова „ шестото око “, също би трябвало да утвърди превода.

Налице са подписи за всички осъществени преводи, а занапред графологични експертизи ще откриват действителни ли са те.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР