Стар доклад за устойчиво“ развитие на Пирин, писан през 2017

...
Стар доклад за устойчиво“ развитие на Пирин, писан през 2017
Коментари Харесай

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма

Стар отчет за „ стабилно “ развиване на Пирин, писан през 2017 година, внесоха в Министерския съвет „ зелени “ деятели от швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF), видя кореспондент на „ Труд “. В 40-те страници, които са част от акцията на WWF против българския зимен туризъм, са развити ексцентрични хрумвания по какъв начин в планината да се акцентира на археологически екскурзии, фото разходки и велотуризъм.

Въпреки че ръководството на Националните паркове е отговорност на страната, частната неправителствена организация явно е решила да изземе тези функционалности от институциите, разясниха източници на „ Труд “ от формалната власт.

Всъщност въпросният отчет бе показан за пръв преди една година – на 29 януари 2018-а, на конференция в Българска телеграфна агенция. Той е заплатен от WWF и още тогава се видя, че текстът е цялостен с оферти, които нямат общо с действителността. А неговите създатели от консултантската компания „ Далберг адвайзърс “ признаха, че в никакъв случай не са стъпвали в Пирин.

12 месеца по-късно пред постройката на държавното управление в София застанаха няколко „ еколози “ – от самия Фонд бе Катерина Раковска, която се криеше от фотообективите. С нея беше и Петко Цветков. Той е от българо-швейцарската фондация „ Биоразнообразие “, някогашен съпредседател на политическа партия „ Зелените “ и претендент за народен представител на последните парламентарни избори от обединението Движение „ Да, България “.

Предложенията

Преди една година отчетът бе избран от български специалисти като преднамерен и манипулативен, както и неакуратен и неуместен за осъществяване. Тогава на конференцията в София съществени представители бяха Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев и Катерина Раковска, брачна половинка на различен „ зелен “ деятел – Андрей Ковачев. И двете са в управата на WWF-България.

Онлайн се включиха тримата членове на екипа от задграничната консултантска компания „ Далберг адвайзърс “, които са изготвили отчета, озаглавен „ Хлъзгави скатове “, в размер от 40 страници и заплатен от Световния фонд, тъй като той го е поръчал.

Вейнанд де Вит, Александър Хейзън и Андерс Кемтруп обясниха, че„ Далберг адвайзърс “ е стратегическа консултантска компания, работеща в областта на устойчивото развиване и опазването на околната среда, която работи в 18 местоположения в света. Като образци за работата на „ Далберг адвайзарс “ тримата дадоха направени отчети за Национални паркове в Конго.

Тогава инспекция на „ Труд “ на уеб страницата на сдружението сподели, че неговите чиновници работят главно в бранша на развиването на инфраструктурата.

„ Помагаме на клиентите си да реализират своите цели “, написа в интернет страницата на компанията. С други думи WWF са платили за отчет, който да им помогне да създадат това, което желаят – да спрат развиването на зимния туризъм.

След презентацията създателите на отчета бяха запитани по какъв начин са го писали, по кое време са идвали у нас и какво е усещането им от Пирин. Консултантите признаха, че в никакъв случай не са били в България, не са виждали Националния парк – употребили предоставени им данни от специалисти от неправителствени организации и други източници.
 От „ Далберг Адвайзърс “ презентират в отчета си концепцията за археологически екскурзии, в това число и в резерват „ Юлен “. Но пропущат да отбележат, че там е неразрешена всяка човешка активност. Достъпът е стеснен, напредването става по избрани пътеки, като е наложително предварителното координиране на всяко посещаване. От „ Далберг Адвайзърс “ презентират в отчета си концепцията за археологически екскурзии, в това число и в резерват „ Юлен “. Но пропущат да отбележат, че там е неразрешена всяка човешка активност. Достъпът е стеснен, напредването става по избрани пътеки, като е наложително предварителното координиране на всяко посещаване.
Кавръкова и Раковска тогава оповестиха, че в отчета имало редица рекомендации за развиване на различен туризъм в Пирин. Вместо ски, можело да се акцентира на велотуризма, археологическите екскурзии и фоторазходките – всичко това било печеливш бизнес. Двете не прецизираха къде тъкмо в Пирин има археологически забележителности. А на въпрос знаят ли, че велосипедите в планината повреждат горния пласт на почвата, в случай че не се карат по алеи, каквито сега няма, бе отговорено, че този тип отдих не е наложителен, а е единствено рекомендация от „ Далберг адвайзърс “.

Една година по-късно WWF се пробва да пробута още веднъж отчета си на държавното управление. Обяснението е, че 12 месеца никой не обърнал внимание на предложенията им.

Ясно проличава, че повторното проявление на отчета е част от акцията на швейцарския фонд против зимния туrизъм у нас. WWF бе измежду главните жалбоподатели в правосъдното дело против измененията в настоящия План за ръководство на Национален парк „ Пирин “. Те изкарват отново отчета и го пробутват на държавното управление тъкмо седмица след решението на Върховния административен съд, с което бяха анулирани корекциите. С постановеното магистратите стопираха развиването на ски зона „ Банско “ и на зимния туризъм в България.

Очевидно WWF сега пробват да изземат ръководството на Пирин, като го трансфорат в резерват, недосегаем за хората.

Манипулирани обстоятелства

Задълбочен прочит на отчета демонстрира, че той е цялостен с операции. В 40-те страници се твърди, че Национален парк „ Пирин “ има две неофициални буферни зони. Истината е, че според настоящия План за ръководство ски зоната се припокрива с цялата буферна зона с повърхност от 1078 хектара. Преди 12 години тази повърхност е извадена от егидата на ЮНЕСКО, т.е. повече от десетилетие не е със статут на международно естествено завещание.

В отчета има и съпоставяне сред Пирин и парковете Меркантур във Франция и Хое Таурен в Австрия. То е неуместно, тъй като в Меркантур има 9 ски курорта с общо 640 км писти и 125 лифта. В Хое Тауерн има 33 ски курорта, 837 км писти и 264 лифта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР