Стъпки за подобрения с конкретни резултати, но и значителни проблеми

...
Стъпки за подобрения с конкретни резултати, но и значителни проблеми
Коментари Харесай

ЕК видя проблеми с банки, застрахователи, държавни фирми и пране на пари у нас


Стъпки за усъвършенствания с съответни резултати, само че и обилни проблеми в голям брой сфери вижда Европейската комисия в рекомендациите си към България за резистентен и приобщаващ стопански напредък, осведоми bTV.

В подробния си разбор от Брюксел показват, че постъпленията от налози и събираемостта им порастват, само че „ събираемостта не наподобява да се усъвършенства на всички места с еднообразно темпо”, като е даден образец с облагането на възнагражденията и осигуровките, както и „ някои категории акцизи”.

„ Има доказателства за това, че недекларираният труд и незаконната търговия с горива остават предизвикателство”, означават от Европейска комисия.

Проблеми се виждат и при държавните компании, които „ страдат от едва ръководство , което в огромна степен се отразява и на икономическото им представяне”.

По отношение на банковия бранш главен акцент са проблемите по линия на битката с прането на пари. „ Скорошни развития в банковия бранш демонстрират, че има потребност да се усъвършенства националният контрол на интернационалните транзакции за да се обезпечи ефикасното използване на законовата рамка за битка с прането на пари”, се показва в документа. Не излиза наяве кои „ развития” се визират, само че преди няколко месеца българска банка се оказа забъркана в скандал, обвързван с пране на венецуелски държавни пари.

Критикувана е неналичието на общи правила за компенсиране по вреди в застрахователния бранш , която води до спорна правосъдна процедура, а в по-дългосрочен проект и до неустойчивост на цялата система. Като „ несигурен” е избран изходът от обществения спор към системата „ Бонус-малус”. „ Сериозни притеснения” пък провокира положението на т.нар Бюро „ Зелена карта” поради неплащането от страна на български застрахователи.

„ Големи капиталови дупки” се виждат в инфраструктурата , като апелът на Европейска комисия е за разрастване на повече пътни и железопътни планове.

От документа излиза наяве, че „ високата енергийна активност на стопанската система и бавния напредък към реализиране на заложените цели в енергийната успеваемост, изключително в строителния бранш, удрят по продуктивността и конкурентоспособността”. На този декор, парите за развойна активност остават скромни както в държавния, по този начин и в частния бранш. Един от резултатите е постепенно и неефективно е-правителство.

Призовава се и за съответни ограничения на трудовия пазар, където заетостта е на историческо високо равнище, само че групи като хората с увреждания, ромите и младите неквалифицирани хора остават изолирани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР