Стъпка напред в насока в България да има повече бебета.

...
Стъпка напред в насока в България да има повече бебета.
Коментари Харесай

Асен Василев отпусна повече пари за инвитро процедури

Стъпка напред в тенденция в България да има повече бебета. Министърът на финансите Асен Василев организира среща с Радина Велчева и Мария Янева от управлението на фондация " Искам бебе ". Акцент в диалога им бяха проблемите с финансирането на ин витро процедурите и поддръжката на фамилиите с репродуктивни проблеми. Държавата актуализира средствата за инвитро процедури.

Фонд " Инвитро " ( " Асистирана репродукция - б.р.) не е актуализирал цената на услугата от години. Медицината е динамична, сподели Мария Янева. Пациентите няма да доплащат за инвитро процедури, разясни тя. Още през 2021 фондацията слага тематиката. Вече има разпоредба за асистираната репродукция, която ще пази пациентите.

Бившият народен представител Йорданка Костадинова, сегашен регионален шеф на Добрич, напомни, че нейна идея е повече деца в България. От 14 години доплащането не е обновено и коства до 5000 лв.. Пациентите не могат да получават европейската услуга, само че това към този момент няма да е по този начин, по думите й. Средствата, са нужни са 5 милиона лв. и МФ ги дава.

Радина Велчева регистрира над 20 000 родени бебета след основаването на фонд " Инвитро ". Няколко профилактични прегледи ще се поемат от НЗОК.

Финансовият министър Асен Василев показа, че има чуваемост по тематиката. Когато приказваме за битка с демографската рецесия, това не са просто думи, посочи той.

От фондация " Искам бебе " му връчиха статуетка и документ в символ на признателност.

За една инвитро процедура към този момент ще се дават 6000 лв.. Досега се покриваха до 5000 лв..

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР