Стъпка към възстановяване на панорамния път Варна – Златни пясъци,

...
Стъпка към възстановяване на панорамния път Варна – Златни пясъци,
Коментари Харесай

Решено: Общината и АПИ ще си сътрудничат за възстановяване на панорамния път Варна-Златни пясъци

 Стъпка към възобновяване на панорамния път Варна – Златни пясъци, в сектора на свлачището " Трифон Зарезан “, беше направена през днешния ден, оповестиха от пресслужбата на общината. На изключително съвещание с огромно болшинство Общинският съвет във Варна утвърди подписването на съглашение сред Община Варна и Агенция " Пътна инфраструктура “ за създаване на пътя, който повече от 16 години е затворен. От държавната конструкция към този момент показаха своето единодушие за съдействие с общинската администрация за превъзмогване на казуса на локално, районно и национално ниво.  

Към сегашния миг има направен абстрактен план за " Възстановяване на път VAR 1082 в региона на свлачище " Трифон Зарезан “. Изработени са два разновидността – независимо подсилване на пътния сектор с пилотна силова структура и надълбоко фундирана мостова структура. Избраният вид планува построяването на естакада с дължина към 200 м, според от резултатите на инженеринговото изследване. Тази естакада ще бъде фундирана на надълбоко залягащи водачи и щлицови стени, по която ще минава двулентово пътно платно, велоалея, пешеходна алея и панорамна площадка в централната най-висока част. Поради обстоятелството, че свлачището е интензивно и изискванията се трансформират с времето, ще бъдат осъществени нови геоложки изследвания, вследствие на които препоръчаният вид  може да претърпи корекции. Финансирането на обекта ще е за сметка на Агенция " Пътна инфраструктура ".

Община Варна се ангажира да даде на АПИ за безплатно прилагане създадените все още планови материали. Освен това ще оказва подпомагане на всеки стадий на съгласувателните процедури и процедурите по създаване на обекта. При нужда Общината   ще извърши за своя сметка процедурите, осигуряващи теренното застраховане на обекта, в това число и отчуждителните такива, както и ще издаде позволение за градеж.

Агенция " Пътна инфраструктура " ще извърши нужното за реализирането на градежа. Държавната конструкция ще провежда дейностите по осъществяване на процедурите по желание на  изпълнител, на строителен контрол и други

С  реализацията на плана ще бъде възобновен интернационалният път Е-87 от Варна до Констанца. Друг предстоящ позитивен резултат е възобновяване на инфраструктурата в региона, обслужваща към 3 000 семейства, както и гостите и туристите в региона. Негативното деяние на свлачищните процеси ще бъде отстранено. Ще бъдат построени и нови зони за публичен отдих.

Към момента не съществува опция на път I-9 Варна - Златни пясъци. В случай на спешното му затваряне няма опция за прекосяване на профилирана техника – коли за спешна помощ, пожарна и други, от и към града. Затруднени са връзките за комплексите " Ривиера " и " Златни пясъци ", както и за всички живеещи във вилната зона " Ален мак " и " Трифон Зарезан ".

----------------------------
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР