Стъпите ли в полите на Странджа, няма как да не

...
Стъпите ли в полите на Странджа, няма как да не
Коментари Харесай

Това е най-митичното място в цяла България!

Стъпите ли в полите на Странджа, няма по какъв начин да не попаднете на странни каменни мегалити, подредени във форма на дребни къщички. Долмените се срещат тук на всяка крачка и пазят невероятни митове за змейове, змеици и самодиви.

В Странджа и до през днешния ден живеят старци, които се кълнат, че с очите си са виждали по какъв начин самодиви в бели премени играят диво самодивско хоро.

Нежните мистични създания се събирали в тъмни доби на потайни сборища към долмените. Археолозите си имат друго мнение по въпроса и гледат на змейовите митове като на фолклорна екзотика.

За учените мегалитите са измежду най-интересните археологически монументи, издигнати от хората преди хиляди години. Може и по този начин да е, само че легендите за самодиви и змеици са къде по-интересни и пленяващи.

Енергийно светилище край Стрелча, по-старо от пирамидите в Египет, може да е било дом на тайнствените пеласги

Едва ли има друго място в България, което да пази толкоз доста легенди и митове. Невероятните истории за танцуващи в транс самодиви и страшни змейове, които крадат най-красивите девойки, са живи и до през днешния ден в Странджа. Малцината старци, останали в обезлюдените села, ги описват със благоговение. Разказват ги по този начин, както са ги чули в своето детство от бабите си.

Какви митове се носят за Долмените, четете на pochivka.blitz.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР