Станцията Нови хоризонти“ (New Horizons) е направила снимка на Стикс

...
Станцията Нови хоризонти“ (New Horizons) е направила снимка на Стикс
Коментари Харесай

„Нови хоризонти“ засне „първобитния ужас и мрак“ край Плутон

Станцията „ Нови хоризонти “ (New Horizons) е направила фотография на Стикс – дребния сателит на Плутон, кръстен в чест на древногръцката богиня на първобитния смут и мрак (и реката в царството на Аид).

Благодарение на получените данни учените са съумели да дефинират размерите и формата на небесното тяло, оповестява НАСА.

Спътникът на Плутон има продълговата форма. На дължина той доближава седем километра, а на широчина – пет. Повърхността на Стикс, както и на другите спътници на Плутон (Никта и Хидра, изследвани по-рано от „ Нови хоризонти “), е покрита с ледове и се отличава с висока отражателна дарба.

Учените са приели новите данни на 5 октомври. Информацията за Стикс е получена от „ Нови хоризонти “ на 13 юли, дванадесет и половина часа преди доближаването с Плутон, от инструмента а LORRI (Long Range Reconnaissance Imager). Тогава апаратът се е намирал на 631 000 километра от Стикс.

Стикс.                                                                                         © NASA/JHUAPL/SwRI

Учените се готвят да продължат проучванията на Стикс и на трите други дребни спътници на планетата джудже. По-конкретно експертите се интересуват от безредното въртене на тези небесни тела, от размерите, формата, химичните и физичните свойства, както и от техния генезис и еволюция.

За първи път Стикс е открит през 2012 година от галактическия телескоп „ Хъбъл “. Освен Стикс край Плутон има още три дребни спътника с неправилна форма – Никта (Никс), Хидра и Цербер, а също Харон – най-големия сателит с вярна сферична форма.

На 5 септември автоматизираната междупланетна станция „ Нови хоризонти “ стартира пиковата фаза на предаването на данните, получени на главния стадий от проучванията, състоял се на 14 юли тази година при близкото прехвръкване край Плутон и неговите спътници. Предаването на данните ще отнеме към година.

Системата на Плутон.                                                                                                    © NASA/JHUAPL/SwRI

В момента станцията се намира на повече от 5 милиарда километра от Земята. Очаква се през 2019 година тя да доближи планетоида 2014 MU69, който се намира на разстояние 1,6 милиарда километра от Плутон в пояса на Кайпер. Предвижда се задачата „ Нови хоризонти “ да приключи в средата на 20-те години.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР