Станцията Нови хоризонти“ е направила снимки на облаци на Плутон.

...
Станцията Нови хоризонти“ е направила снимки на облаци на Плутон.
Коментари Харесай

Облаци и сняг на Плутон

Станцията „ Нови хоризонти “ е направила фотоси на облаци на Плутон. Първите изображения на нормалното за Земята събитие са получени от НАСА на 13 септември 2015 година – когато организацията заяви за пушек в атмосферата на планетата джудже, написа New Scientist.

Възможното разкриване на облаци е обсъждано от учените в преписка по електронната поща. Специалистите възнамеряват да разгласяват данните в сп. Science. Въпросните облаци може да се състоят от азот, метан, ацетилен, етилен и етан.

Освен облаците „ Нови хоризонти “ е снимал и верига от планини на Плутон, чиито върхове са покрити с метанов сняг. Екзотичните релефи са ситуирани на територията, наречена импровизирано района Ктулху, оповестява НАСА.

Покритите с метанов сняг върхове. SwRI/JHUAPL/NASA

Изследваният планински било, показан от организацията, е ситуиран в югоизточната част на Ктулху и доближава дължина 420 километра. Той съставлява поредност от кратери, разграничени от долини и върхове, най-високите от които са покрити със сняг.

Учените считат, че той се състои от метан, който сляга във тип на лед върху върховете на планините от горните пластове на атмосферата на Плутон. На по-ниските върхове той не участва.

Резолюцията на оповестената от учените фотография е 680 метра на пиксел. На изображението се вижда сектор от повърхността на планетата джудже с дължина 45 километра и широчина 225 километра. Снимката е получена от „ Нови хоризонти “ от разстояние 33 900 км от повърхността на Плутон 45 минути преди оптималното доближаване на сондата с планетата джудже.

Регионът Ктулху се простира по западната част на екватора на Плутон и стартира от платото Спутник. Дължината на района доближава 3000 километра, а ширината му – 750 километра.

Ктулху е обагрен в по-тъмен цвят от околната околност. Това е обвързвано с образуването на толини, които се образуват в химични реакции с присъединяване на метан под действието на слънчевата светлина. Геологията на Ктулху показва разнообразието на релефа на Плутон.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР