Станцията може да бъде завършена в края на 2019г., ако

...
Станцията може да бъде завършена в края на 2019г., ако
Коментари Харесай

Над 20 кандидата подадоха оферти за пречиствателната станция в Айтос

Станцията може да бъде приключена в края на 2019г., в случай че до няколко месеца бъде определен реализатор на поръчката.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Министерство на регионалното развитие ще сътвори фонд за финансиране на ВиК планове в общините

Водната промяна приключи преди година, изясни изненадващо районният министър Николай Нанков
16 май 2017
Търгът за пречиствателната станция в Айтос е спрян за малко

Поръчката ще бъде пусната наново след два дни, когато изтичат периодите за обжалване
28 мар 2017
Община Айтос ще строи пречиствателна станция за отпадни води

Обявена е социална поръчка за 17.7 млн. лева с Данък добавена стойност
6 фев 2017
Ивелина Василева подписа договорите за водните планове на Приморско и Айтос
от Дневник,21 яну 2017

Липсата на огромни водни планове измежду държавните поръчки предстоящо провокира огромен интерес към един от дребното останали - търга за пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в Айтос. Поръчката на обща стойност 18.8 млн. лева без Данък добавена стойност притегли общо 18 претендента за двете позиции, на които е разграничен.

Добрата вест за новия програмен интервал 2014 - 2020 година е, че 2.3 милиарда лева от финансирането по оперативна стратегия " Околна среда " (по която се финансира и станцията на Айтос) ще са за бранш " Води ", заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

Кои са участниците

Поръчката е разграничена на две позиции, като претендентите можеха да подават предложения и за двете. Общо седем претендента са се възползвали от този вид.
Първата позиция е за правене на работен план, доставка и монтаж на нужното съоръжение, строителство на ПСОВ и довеждащата инфраструктура, стартиране в употреба на ПСОВ и образование на личен състав. Прогнозната й стойност е 12.8 млн. лева без Данък добавена стойност.
Втората е за сформиране на работен план и строителство на връзка сред съществуващите колектори, създаване на общ довеждащ колектор и заустващ колектор, като индикативната стойност е 1.8 млн. лева Повечето участници - 13 от 20, са подали предложения точно за по-скъпата позиция.

Сред претендентите няма доста непознати участници. Самостоятелно се е явила словашката " Водохосподарске Ставби ", която е работила по пречиствателната станция в Червен бряг дружно с " АТ Инженеринг 2000 ". Друга задгранична компания е немската " Байовъркс Ферфарентехникс ГмбХ ", която взе участие в обединяване с " Трейс груп холдинг " и " Аквапартньор ". Те пък са строили пречиствателната станция в Етрополе дружно с " Виа конструкт груп ", която е обвързвана с " Джи Пи груп ". До 2011 година " Виа конструкт груп " се назовава " Джи Пи строй " и е била еднолична благосъстоятелност на акционера и шеф на " Джи Пи груп " Стефан Тотев. В момента е благосъстоятелност на Велизар Радев, само че " Виа конструкт " и Джи Пи имат идентичен адрес.

" Хидрострой " на Велико Желев се явява настрана от дъщерната си компания " Водстрой 98 ", като двете компании подават по една оферта за всяка позиция. От огромните строителни компании в търга вземат участие " Главболгарстрой ", дружно с " Главболгарстрой интернешънъл ", " ПСТ груп ", както и " Кордеел България ", които имат опит най-много в строителството на индустриални здания.
Условията
Основният индикатор, по който ще се правят оценка офертите и по двете позиции, е цената с тежест 60%. Другите критерии са период за осъществяване на строителството и период за правене на работните планове. Продължителността за осъществяване е 732 дни, или две години, което значи, че станцията може да бъде подготвена в края на 2019 година, в случай че процедурата мине безпрепятствено и без обжалвания.

Сега следва участниците, за които комисията е установила неналичия или грешки, да ги поправят, а по-късно ще се премине към оценката на офертите.

Поръчка с дълга история

Търгът беше разгласен още преди няколко месеца, само че по-късно срокът за подаване на предложения беше продължен поради мнение на Агенцията за публични поръчки, съгласно което в заданието имаше изчезнала информация. След това обаче бяха открити пропуски и неточности в техническата спецификация, поради което процедурата беше прекъсната на 15 март. Поръчката беше възобновена през април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР