Станция за зареждане с водородно гориво в Йокохама обяснява нагледно

...
Станция за зареждане с водородно гориво в Йокохама обяснява нагледно
Коментари Харесай

Япония залага на водорода

Станция за зареждане с водородно гориво в Йокохама изяснява образно климатичната тактика на Япония в дребен изложбен център. В дребното предверие се демонстрира по какъв начин горивните кафези създават от водород електрическа енергия за задвижаване на коли, без да се отделят отработени газове. От ауспуха на колата излиза само вода. В прилежащата стаичка международният софтуерен тръст Panasonic демонстрира видео с новата си концепция по какъв начин климатът да бъде избавен посредством водородa като енергиен притежател.

Проектът

Бели облаци плуват по синьо небе. Скоро на екрана се появява главният артикул - неугледна сива кутия, малко по-висока от човешки растеж. Това е първата в света горивна клетка за битови потребности, която децентрализирано създава от чист водород електрическа енергия и гореща вода.

За мениджъра от Panasonic Норухико Кавамура уредът не е просто първообраз.

" Настъпил е повратен миг за потреблението на водорода ", уверен е той.

Освен това компанията си е сложила цели с олимпийски упоритости. При построяването на олимпийското населено място за спортистите, които ще вземат участие в летните олимпийски игри в Токио през 2020 година, част от 4000-те жилища би трябвало да бъдат оборудвани със лични горивни кафези, а целият квартал в допълнение да има парк от горивни кафези с мощ 30 киловата.

Планът на Panasonic не е изолиран случай в Япония, а част от самодейност в народен мащаб. Японското държавно управление се подреди измежду водачите в света, обединявайки през 2017 година към този момент съществуващи планове на автомобилните си и механически концерни в национална тактика за развиване на потреблението на водорода като гориво.

Целите са амбициозни - страната има намерение до 2030 година да построи световна снабдителна верига и огромен пазар за водород. Планира се да има 800 000 коли, задвижвани с водородни кафези, и 5 милиона горивни кафези за битови потребности.

Амбицията не е единствената забележителна линия на японската тактика, съгласно професора по стопанска система Йорг Раупах от японския университет " Рицумейкан ".

" Впечатлението ми е, че тук, в Япония, на водорода се гледа не толкоз като на метод за отбрана на климата, колкото на класическа политика за нововъведения, технологии и напредък ", споделя той.

Стратегията

Япония би трябвало да развие революционни технологии, с цел да успее да извърши поставената от държавното управление цел до 2050 година да понижи излъчванията си на парникови газове с 80 %, съобщи японският министър председател Шиндзо Абе през януари в държавна декларация.

" Япония ще поеме водачеството в епохалните нововъведения като развиването на водородните технологии, при което ще създадем позитивен цикъл от отбрана на околната среда и напредък ", съобщи той.

Трите института, които водят в интернет " Climate Action Tracker " обаче правят оценка климатичния проект на Абе като " извънредно непълен ". Към 2030 година Япония ще усили каузи си на възобновимата сила единствено от 22 до 24 %, като вместо това се залага на атомна сила и въглища. Според специалисти по този метод страната следва път, който би довел до увеличение на международните температури с 3 до 4 градуса и по този метод Япония е надалеч от задачите, заложени в Парижкото съглашение за климата. За премиера Абе сходна рецензия е неоснователна.

Тази седмица над 1000 министри, бизнесмени и специалисти най-много от Азия, Австралия и Русия разискват три тематики, по които Абе желае да застане отпред в света - световни правила за производството и продажбите на полутечен природен газ, тактики за създаване на атомна стопанска система и технологии за хващане, опазване и преправка на въглероден диоксид.

За японците тези въпроси са тясно свързани.

" Mного технологии за потребление на водорода са едвам първоначално си. Искаме посредством дотации да допринесем за насърчаване на пазара ", показва Тошиюки Ширай, началник на отдела за нови системи в министерството на стопанската система.

Според японските управляващи, в случай че фирмите имат опция първо да завоюват пари, то по-късно те ще влагат в нововъведения и по този метод ще разширят пазара и в дълготраен проект по-бързо ще допринесат за разрешаване на казуса, който към този момент разделя мненията по въпроса за водорода.

Според мнозина специалисти водородът е незаместим за напъните на човечеството в дълготраен проект да се откаже от потреблението на изкопаеми горива освен при превоза, само че и във всички браншове на производството и живота. Японски пилотен план на остров Хокайдо демонстрира по какъв начин това може да стане децентрализирано и по екологичен метод. Там посредством непотребното електричество, добито от слънчева сила, водата се разделя на О2 и водород. След това водородът се съхранява и транспортира в специфични газови бутилки до социална баня, където служи за гориво, заместващо природния газ за отопление.

Експерти обаче обрисуват действителни дефекти на тази концепция. На първо място, при производството на водород въпреки всичко се отделя въглероден диоксид, защото той се получава като непряк артикул в химическата или стоманодобивната индустрия или посредством развой, за който е належащо потребление на изкопаеми горива като въглища или газ. Дори " зеления "  начин за добива му без обособяване на въглероден диоксид, които включва разделянето на водни молекули на О2 и водород посредством ток - съгласно някои критици е измама, защото за него е нужна доста сила.

Защо въобще да вървим по разточителния заобиколен път на горивните кафези, щом към този момент можем да се зареждаме акумулаторни акумулатори с възобновима сила, питат съперниците на тази технология. Спорът към този отговор наподобява на религиозна война, при която фронтовата линия разделя държавните управления по света. В Германия да вземем за пример министерството на превоза от дълго време желае да подтиква разработванетона коли, задвижвани с водородни кафези. Министерството на околната среда обаче в кратковременен проект залага на нови електрически автомобили, защото задачата му е още в този момент да понижи излъчванията въглероден диоксид от превоза, а не чак когато някой ден по-екологичните водородни технологии станат пазарно използвани.

Признанието

Японците сега се надяват посредством огромен пазар за  " замърсен "  водород в последна сметка да съумеят да ускорят прехода към " екологичен ".

От финансова позиция страната е много напред. Според проучване на консултанстската компания McKinsey през 2016 година единствено Япония е вложила 40 % от 850-те милиона $, които са били вложени в целия свят във водородни технологии.

От софтуерна позиция на водещо място по изключение не е автомобилната индустрия, а създаването на горивни кафези за еднофамилни жилища. Уредите, които доставчиците на комунални услуги са създали дружно с софтуерните концерни, се назовават " Ene-Farm ". Panasonic изкара на пазара първия модел още през 2009 година. Оттогава са продадени над 300 000 от тези дребни топлоцентрали, в началото със, а от 2019 година и без, дотации. В софтуерно отношение Япония е толкоз надалеч напред, че бизнесът към този момент е изцяло самостоятелен от държавното субсидиране на покупките, показва ескпертът на Panasonic Кавамура.

Япония се надява да употребява софтуерната си преднина за агресия в чужбина.

Автомобилният бранш е вторият главен задвижващ фактор във визията на Абе за развиване на водордните технологии. През 2014 година Toyota включи в продуктовия си азбучник Mirai - първият всеобщ модел автомобил, за който бе планувано задвижване с водородни кафези. През 2016 година образецът бе последван от Honda с модела Clarity. Докато за момента Nissan, сътрудникът на Renault, залага на електрическата подвижност, то Toyota и Honda не престават да се движат в голям брой разнообразни посоки.

Toyota наскоро разгласи, че при започване на идното десетилетие ще усили индустриалния си потенциал за горивни кафези до 30 000 годишно. Освен това се създава второ потомство на автомобила Mirai. Концернът създаде и рейсовете, задвижвани с водород, Sora, които през 2020 година на летните олимпийски игри в Токио би трябвало да популяризират пред света Япония като " атомна нация ".

Нарастващият финансов интерес също играе роля за уговорката на бранша към тези технологии. Toyota и Honda наред с голям брой софтуерни и енергийни концерни основаха компанията Japan H2 Mobility, с цел да подтикват построяването на станции за зареждане с водорд и ценово преференциален рандеман на самия водород.

Абе към този момент трансформира олимпийските игри в рекламна витрина за японските високи технологии. Тази година като ръководител на Г-20 той включи водородните технологии и в дневния ред на групата, сплотяваща 20-те промишлено най-развити и бързо разрастващи се страни в света.

" Япония си сложи огромна цел при водородните технологии ", заключава професор Раупах, въпреки да има подозрения дали визията на премиера всъщност в действителност може да се назова енергийна тактика. Никой обаче не би трябвало да подценява решимостта на Япония да приложи създадените проекти.

" Ще го създадат ", сигурен е специалистът.

 

Мартин Кьолинг, в. " Ханделсблат " / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР