Становище относно проведената процедура за избор на председател на Върховния

...
Становище относно проведената процедура за избор на председател на Върховния
Коментари Харесай

Съдии с писмо до Радев - защитиха процедурата за нов председател на ВАС

Становище по отношение на извършената процедура за избор на ръководител на Върховния административен съд са изпратили до президента Румен Радев 52-ма висши съдии.
Писмото е във връзка внушенията в общественото пространство, че съдии от Върховен административен съд са дали своят вот „ под строй” за натрапен от горната страна претендент и има позволени нередности в процедурата.
„ Внушенията, че сме дали своят вот под непознат напън, а не по вътрешно разбиране и съвест, са неточни и уронват престижа и доверието в съдийската специалност в страната”, се споделя в мнението до президента.
В писмото си висшите съдии застават зад правилото на съдийското самоуправление, който бе прибавен в тази процедура посредством лъчение на претенденти от съдийските среди. „ За първи път в страната се организира процедура за избор на ръководител на висш съд, с която се ползва в цялостен размер съдийското самоуправление, посредством опцията пленумът на Върховния административен съд да номинира свои претенденти, и да се даде опцията експерт от нашите среди да бъде началник на правосъдна институция”, написа още в мнението.
Върховните съдии декларират, че при провеждането на процедурата за номинацията на ръководител на Върховен административен съд са били признати и прецизно спазeни правила, които дават отговор на закона, на моралните и етични правила.
Събирането на подписи в поддръжка на процедурата за избор на ръководител на Върховен административен съд продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР