Становище на магистратитеАко предложенията бъдат приети, щели да доведат до

...
Становище на магистратитеАко предложенията бъдат приети, щели да доведат до
Коментари Харесай

ВСС е против повечето промени в Конституцията

Становище на магистратите
Ако предложенията бъдат признати, щели да доведат до неизчерпаеми проблеми за правосъдната власт

Велико народно събрание може да прави промени

Висшият правосъден съвет е срещу множеството от предложенията за промени в Конституцията. Това стана ясно на изключително съвещание на кадровиците, свикано от министъра на правораздаването Атанас Славов, на което се одобри мнение по плана за промени в главния закон. Висш съдебен съвет прикани депутатите съществено да премислят предложенията, тъй като в случай че бъдат признати в този тип, ще доведат до неизчерпаеми проблеми за правосъдната система.

Кадровиците оповестиха, че показват противоречие с предлагането за ограничение на пълномощията на основния прокурор. Надзорът, законността и методическото управление са нужни пълномощия на основния прокурор, считат членове на Висш съдебен съвет. Кадровиците са безапелационни, че премахването на Пленума на Висш съдебен съвет и основаването на два обособени съвета може да направи само Велико Народно заседание, от чиято подготвеност е и намаляването на мандатите на ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд, основния прокурор и на членовете на Висш съдебен съвет. Накърнен бил и салдото сред управляващите с лишаването на президента от пълномощията да назначава и освобождава тримата огромни в правосъдната власт. Според представляващия кадровия орган Боян Магдалинчев в измененията имало и някои дискриминационни разпореждания.

Днес конституционната комисия в Народното събрание стартира разискванията на първо четене на измененията, препоръчани от ГЕРБ-СДС, ППДБ и Движение за права и свободи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР