Становище и предложения на Консултативна съвет за национална сигурност на

...
Становище и предложения на Консултативна съвет за национална сигурност на
Коментари Харесай

Президентът Радев: Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на предизвикателствата и води до загуба на способности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите

Становище и оферти на Консултативна съвет за национална сигурност на тематика: „ Рискове и закани за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими ограничения “

Консултативният съвет за национална сигурност разиска настоящите опасности и закани за националната сигурност, свързани с защитата и положението на Въоръжените сили на Република България. Членовете на съвета се сплотиха към позицията, че ескалацията на напрежението в Черноморския район, нестихващите спорове в Близкия Изток и Азия, интернационалният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред основни провокации.

Страните от района заделят все по-голям запас за превъоръжаване с нови мостри техника и развиване на новаторски технологии с военно предопределение. Процесът за придобиване на нови качества и поддържане на високотехнологични Въоръжени сили е все по-отчетлив.

В рамките на съвещанието бе оценено положението на Въоръжените сили на Република България с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността и независимостта, и отбраната на териториалната целокупност на страната. Очертани бяха областите с избрани дефицити от качества и софтуерно закъснение в тяхното развиване, подбудени от незадоволително финансиране и ограничавания в нормативната уредба.

Темпът на рационализация на Българската войска не подхожда на актуалните провокации. Проектите за рационализация на типовете Въоръжени сили не се развиват уравновесено. Констатирано е закъснение в осъществяването на контракта за придобиване на нов военен аероплан, а процедурата по плана за придобиване на бойна машина на пехотата е прекъсната. В подписаните контракти са неглижирани част от в началото заложените качества в Проектите за капиталови разноски, признати от 44-то Народно заседание. Налице са нормативни уредби, които в допълнение попречват и забавят процеса по превъоръжаване и рационализация. Всичко това води до загуба на качества, несъблюдение на поети съюзни задължения, възходящ риск за здравето и живота на военнослужещите и постанова обезпечаване на нужните запаси за поддържане на наличната техника и въоръжение досега на постъпване на нови такива.

Съществен недостиг от качества се поражда от некомплекта на персонален състав на Въоръжените сили, който макар положените през годините старания не е превъзмогнат. Освен ресурсната неосигуреност и забавените процеси на рационализация, основна причина за некомплекта е постоянно изменящата се нормативна база. Членовете на Съвета се сплотиха към мнението, че са нужни ефикасни ограничения за повишение на интереса към военната специалност и прекратяване на отрицателната наклонност за овакантяване на военнослужещите.

Постигнат беше консенсус за нуждата от превъзмогване на дефицитите от качества и за развиване на актуален защитителен капацитет на Въоръжените сили на Република България в границите на Европейски Съюз и НАТО.

Членовете на КСНС се сплотиха към следните оферти към изпълнителната и законодателната власт:

1. Изпълнителната власт да предложи, а законодателната да разиска промени в нормативната уредба, позволяващи:

– ускорение на процедурите, свързани с модернизацията на Въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника;

– превъзмогване на некомплекта от персонален състав и издигане на престижа на военната специалност.

2. Изпълнителната власт да създаде приоритизирана, ресурснообезпечена и съответстваща на трендовете в развиването на актуалните технологии „ Инвестиционна план-програма до 2032 година “, съобразена с задачите и проектите за развиване на Въоръжените сили на Република България до 2032 г.;

3. Министерски съвет да проучва опцията за актуализиране на признатия през 2017 година „ Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от брутния вътрешен артикул на Република България до 2024 година “ по този начин, че крайната цел да бъде реализирана още през 2023 година

4. Министерски съвет да обезпечи финансови запаси за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника, с приоритет недопускане загуба на качества за надзор на въздушното и морско пространство на Република България.

5. Изпълнителната власт да предприеме дейности за превъзмогване на изоставането и ускорение на придобиването на нова техника по към този момент подписани контракти за рационализация на Военновъздушните и Военноморските сили, както и за пускане на плана за рационализация на Сухопътните войски.

6. Министерски съвет да оцени опцията за основаване на Целеви капиталов фонд за рационализация на Въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени в предишни години средства по капиталовите планове за рационализация, по този начин и средства от приходната част от бюджета на Министерството на защитата.

7. Изпълнителната власт да предприеме стъпки за включването на България като пълновръстен член във фонда на НАТО за нововъведения и пълноценно потребление присъединяване в акселератора на нововъведения на НАТО, наименуван DIANA (NATO’s Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic).

Искам да благодаря на всички участници за пълноценната полемика в днешното съвещание и за обединяването към тези значими за нашата национална сигурност и развиване на Въоръжените сили оферти.

Благодаря за вниманието!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР