Становище | Ето оценката на разузнаването на Доналд Тръмп, която правителството не може да напише

...
Федералното разузнаване и агенциите за национална сигурност - от ФБР
Коментари Харесай

Федералното разузнаване и агенциите за национална сигурност - от ФБР до DHS - са единодушни, че вътрешният екстремизъм и тероризмът са водещата заплаха за родината на САЩ . Но служителите по вътрешната сигурност също са обучени да бъдат аполитични, така че ето какво не могат да ви кажат: Доналд Дж. Тръмп представлява значителна заплаха за вътрешната сигурност.

Въпреки че като цяло са силно децентрализирани и разпокъсани, насилствените екстремистки групи започнаха да се сплитат около обединяваща фигура: Тръмп. Бившият президент се превърна във фокус на вътрешния екстремизъм и като не ги заклеймява - и понякога ги ухажва - той е възприет от тези групи като де факто духовен лидер. По някакъв начин Тръмп също е кооптирал тези групи, за да увеличи собствената си подкрепа. Това, по моя оценка, прави бившия президент водещ двигател на вътрешния екстремизъм и безпрецедентна опасност за нашата сигурност. Обвинението срещу Тръмп за натиска му да отмени изборите през 2020 г. подчертава това.

Не давам тази оценка лекомислено. Подобни изявления се смятат за богохулство в средите на вътрешното разузнаване и несъмнено ще си навлекат гнева на мнозина както в професията, така и извън нея. Посочването на политическа фигура или която и да е видна американска личност в оценка на вътрешното разузнаване е табу. Анализаторите на разузнаването и агенциите, които ги контролират, са научени да не политизират оценките на заплахите. Това потенциално би нарушило гражданските права и граждански свободи и Първата поправка.

Но времената се промениха драстично от началото на президентството на Тръмп. Въпреки че професията на вътрешната сигурност се съпротивлява на участието си в политиката, политически мотивираното насилие се очертава като основна заплаха за нашата родина. Това доведе до възхода на стохастичния тероризъм, който възниква, когато видни фигури демонизират, маргинализират или открито се насочват към конкретна група или индивид и се стига до насилие.

Афинитетът на Тръмп към насилствени екстремисти и теоретици на конспирацията е неизказана загриженост за много специалисти по вътрешна сигурност. През цялото си президентство той последователно не успя да осъди привържениците на бялото превъзходство и крайнодесни милиционерски групи и създаде среда, готова за потенциално насилие. По-важното е, че легитимирането на екстремистите и така наречените „патриоти“ от Тръмп и други видни републиканци им помогна да спечелят привърженици към своите насилствени идеологии.

Историята продължава

Кулминацията на привличането на Тръмп към тези омразни елементи се разгърна за света на 6 януари. През месеците и годините оттогава, въпреки съдебното преследване на стотици бунтовници и неотдавнашното обвинение срещу бившия президент за ролята му в подклаждането на насилието, опасността от екстремистко насилие не е намаляла. Вместо това се е преобразувал. Доналд Тръмп все още представлява ясна и настояща опасност за Съединените американски щати.


Видях хаоса от 6 януари отблизо. По това време аз бях ръководител на Fusion Intelligence Center на окръг Колумбия, един от 80-те „fusion“ центъра в цялата страна, натоварен със събирането, анализирането, контекстуализирането и разпространението на информация за заплахи. За всички в екипа ми беше ясно, че намерението на Тръмп и неговите поддръжници е масово насилие в мащаб, невиждан в областта от десетилетия.

През времето на управлението си Тръмп открито се застъпваше за насилие в много случаи . Независимо дали внушаваше, че протестиращите трябва да бъдат груби, или възхваляваше онези, които упражняваха насилие срещу журналисти и несъгласни, неговите забележки насърчиха опасно незачитане на върховенството на закона и светостта на мирния протест. Но най-важното е, че той нормализира представата за политически мотивирано насилие. По този начин той насърчи индивиди и групи, чийто долнопробен инстинкт или липса на гражданска сдържаност ги накараха да протестират с юмруци и оръжия, а не с глас.

Именно тази оценка ме подтикна да се обърна към всяка болница във Вашингтон, окръг Колумбия, дни преди 6 януари, за да ги предупреди да разполагат с пълен персонал и да са подготвени за събитие с масови произшествия, включително натрупване на запаси от кръв. Информирах и главния съдебен лекар на Областта и му казах да бъде подготвен за мащабно местопрестъпление с множество смъртни случаи. Оставам благодарен на служителите на правоприлагащите органи, че трагедията, колкото и смъртоносна и разрушителна да беше, никога не достигна най-лошите размери, които можем да си представим и каквито бунтовниците планираха да бъде.

Докато Министерството на правосъдието и ФБР направиха похвална работа по събирането и обвинението на пешаците, отговорни за 6 януари, лидерите и членовете на Oath Keepers и Proud Boys не могат да бъдат единствените, които виждат последствията от атаката срещу нашата демокрация. Без насърчение от страна на Тръмп, тези необвързани преди това групи никога нямаше да успеят ефективно да се обединят и да опитат насилствено сваляне на нашето правителство.

Тръмп събра, обърна се, разпали и изпрати тълпа от бунтовници да изпълни заповедта си и да атакува Капитолия, за да спре сертифицирането на вота, който е загубил. Той седеше безучастно в Белия дом близо три часа, съпротивлявайки се на всякакви опити да спре започнатото от него. Знаеше, че тези в тълпата в Елипса са въоръжени, бронирани и готови за битка. Дори след като Капитолия е бил осквернен, според разследването на специалния прокурор Джак Смит, Тръмп и неговите съзаговорници са полагали последни отчаяни усилия, за да се опитат да убедят републиканските сенатори да забавят удостоверяването на победата на Джо Байдън.

Най-накрая , бившият президент е изправен пред отговорност за случилото се онзи ден.

Като бивш шеф на разузнаването вярвам, че обвинението срещу Тръмп за поведението му в навечерието на и на 6 януари е от решаващо значение за поддържането на дълго -трайна сигурност на нашата нация и основите на нашето демократично общество. В близко бъдеще обаче трябва да признаем и да се подготвим за потенциално тежките последици за вътрешната сигурност.

Бившият президент подклажда радикализъм, който засяга не само тези в екстремистки групи или крайнодесни лица (самотни актьори ), но също така проникна в основния поток на гражданското общество, медиите и обществения живот. Това със сигурност не означава, че всички поддръжници на Тръмп или тези, които приписват доктрината „MAGA“, са екстремисти. Но тези привърженици все още образуват дълбока група от потенциални вербувани в екстремистки групи, хора, които биха могли безпроблемно и бързо да се превърнат от спазващи закона, ненасилствени граждани към насилствени екстремисти. От над 1000 лица, обвинени за атаката на Капитолия, огромното мнозинство имат незначително или никакво предишно криминално досие и по всички признаци са били спазващи закона граждани до деня, в който Тръмп ги радикализира. Приблизително 15 процента от обвинените са настоящи или пенсионирани военни или специалисти по обществена безопасност, лица, заклели се да защитават конституцията и обществеността.

Тръмп разбира значителното влияние, което има върху радикалните и насилствени членове на своите последователи , а след 6 ян. той е напълно наясно с възможностите си и задейства. Той не само ги ухажва, но същевременно ги манипулира. Неговите многобройни публични изявления показват подкрепа за домашни екстремистки групи с насилие – от „много добри хора и от двете страни“ до „отстъпете и стойте настрана“ до обещания да помилва много от осъдените по обвинения, свързани с 6 януари, ако той кацне в Уайт Хаус за втори мандат.

Един съдебен процес и осъждане на Тръмп може да увеличи броя на недоволните и радикализирани граждани, които виждат насилието като единственото средство за разрешаване на възприемани политически и обществени грешки. Това е особено вярно, защото Тръмп със сигурност ще продължи своя разказ за преследване и мъченичество. Централна тема в насилствения екстремизъм е чувството за обида, жертва и изолация, всички чувства, които Тръмп ще култивира, докато преминава през съдебната система.

Насилствените групи и лица са привлечени от Тръмп, защото той не отхвърля и в много случаи защитава техните разнообразни идеологии, независимо дали са антиправителствени, антифедерални правоприлагащи или антиимиграционни; неговите увещания, че левицата или „Дълбоката държава“ идва след вас или се опитва да отнеме страната ви, предоставя вида екзистенциална заплаха за неговите последователи, която е от съществено значение за пътя към насилието.

Резултатът е че различни групи в периферията на нашето гражданско общество са намерили централна сборна точка в Тръмп и „МАГА“. Сливането на екстремистки групи с различни проблеми, оплаквания и възможности се обедини под управлението на Тръмп, за да образува „бар за салата“ от насилствени идеологии. Една успешна присъда вероятно ще превърне Тръмп в мъченик сред тези групи и може да доведе до безредици в краткосрочен план.

Но независимо от изхода на предстоящия процес, обвинението срещу Доналд Тръмп е критична стъпка към излекуване на зейналата и гнойна рана, която 6 януари остави в американското общество. Всъщност това е необходима стъпка към укрепване на нашата вътрешна сигурност. Неподвеждането под отговорност на тези за планирането, изпълнението или самодоволството, необходими за превръщането на 6 януари в реалност, само насърчава беззаконието и по-нататъшните атаки срещу нашата демокрация.

И въпреки че не трябва да си правим илюзия, че присъдата на Тръмп ще повлияе или да дерадикализира най-твърдолинейните елементи от неговите последователи или тези, които са се хлъзнали в бездната на вътрешния екстремизъм, това може да помогне да спре потока на онези, които са на прага на преход към насилствен екстремизъм и да прекъсне потока от членове и симпатизанти на които тези групи разчитат, за да финансират и увеличават редиците си.


Готовността на Тръмп да раздухва най-лошите пламъци на раздора и разделението е причината, по моя оценка, той в момента да е най-голямата заплаха за нашата нация.

Моите приятели и колеги по националната сигурност може да твърдят, че обсадена и възпламенена Русия или надигащ се и окуражен Китай са по-сериозни заплахи за нашата сигурност от един провалил се политик. Това, което биха пропуснали в този аргумент обаче, е, че Тръмп не е един човек. Той се превърна в идеология, която десетки милиони американци прегръщат; мнозина са готови да извършат актове на насилие, да отидат в затвора, да загубят браковете и връзките си и дори да умрат за това. Как някой чужд противник може да бъде по-опасен за нас от самите нас? Ето защо нашите противници полагат големи усилия да посеят вътрешно разделение със сложни и сложни кампании за дезинформация и заблуда.

От далечното минало Ейбрахам Линкълн ни прошепва това предчувствие: „Да очакваме ли някой трансатлантически военен гигант да прекрачи океана и ни смаже с един удар? Никога! … Ако унищожението е нашата участ, ние самите трябва да бъдем неговият автор и завършител.“ Както беше по времето на Линкълн, най-голямата заплаха за нашата родина сме ние самите; днес Доналд Тръмп е този катализатор.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР