Станка Нико̀лица Спасо-Еленина (имена по съпруг: презиме Николица, фамилия Икономова;

...
Станка Нико̀лица Спасо-Еленина (имена по съпруг: презиме Николица, фамилия Икономова;
Коментари Харесай

Родена е Станка Николица-Спасо-Еленина

Станка Нико̀лица Спасо-Еленина (имена по брачен партньор: презиме Николица, фамилия Икономова; 1835 – 7 декември 1920) е българска книжовничка и преводачка, измежду първите български поетеси и първата българка, отпечатала стихотворение.
Биография
Родена в село Арнаут (днес Пороище), Разградско през 1835 година, почива в Разград през 1920 година Тя учи при бъдещия си брачен партньор възрожденеца Никола Икономов. Той е роден в Жеравна през 1820 година, основава първото взаимно и първото класно учебни заведения в Разград, създател е на книгата „ Земледелие “, с която слага началото на селскостопанската литература в страната. Двамата се женят през 1852 година Той приема църковен ранг през 1874 година и става духовник. Събужда у нея интерес към съветската и сръбската литература.
Станка Икономова работи като учителка в девическите учебни заведения в Разград до 1866 година и в Русе от 1866 до 1871 година След това се завръща и учителства в Разград до края на живота си. Членува в разградското женско сдружение, дарителка е на женското благотворително сдружение „ Ступанка “.
Творчество
Станка Николица Спасо-Еленина е първата преводачка в България на творбите на Доситей Обрадович. През 1853 година издава елементи от негови съчинения под заглавие „ Две приказки за славните дами и за Аза человекомразеца “, с което се утвърждава като първата българка, сложила намерено въпроса за еманципацията на дамата. Книгата е въведена като образователно пособие в някои български учебни заведения през Възраждането.
Станка Николица е измежду първите български поетеси. Подготвя за щемпел преводите на „ Многострадална Геновева “ и „ Касиа кралица “, неин разказ, който не съумява да издаде.
Памет
Къщата – музей „ Станка и Никола Икономови “ в Разград е открита на 17 април 1980 година като част от Регионалния исторически музей. В нея се обитава галерия от фотоси, документи и възстановка на детайли от фамилния им обичай.
На Станка Спасо-Еленина са отдадени литературните празници „ Поетични хоризонти на българката “ в Разград, които се организират всеки 5 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР