Станислав Лютов и Елена Костадинчев са обвинени за умишлена безстопанственост

...
Станислав Лютов и Елена Костадинчев са обвинени за умишлена безстопанственост
Коментари Харесай

Обвиниха в безстопанственост назначените от БНБ квестори в КТБ

Станислав Лютов и Елена Костадинчев са упрекнати за умишлена занемареност в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай. Разследването против двамата квестори, назначени от Българска народна банка в затворената на 20 юни 2014 година Корпоративна комерсиална банка, продължи няколко години.
Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийски градски съд обвинителен акт против двама от назначените от Българска народна банка квесторите в КТБ. Обвинението към тях е за умишлена занемареност в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай. Разследването против квесторите стартира през 2015 година

Станислав Лютов и Елена Костадинчев ще дават отговор пред съда, по тази причина, че в интервала от 20.08.2014 година до 14.01.2015 г в гр.София, действайки в качеството си на длъжностни лица – квестор при „ Корпоративна комерсиална банка “ АД, в съучастничество като причинители, при изискванията на продължавано закононарушение, не са положили задоволително грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали обилни вреди на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Според обвиняването действието е осъществено съзнателно и закононарушението съставлява изключително тежък случай. Причинените вреди са в изключително огромни размери - общо 1 070 383,83 лева (един милион седемдесет хиляди триста осемдесет и три лв. и осемдесет и три стотинки), показват от Прокуратурата.

Припомняме, че квесторите се избират и назначават от Българска народна банка, както и че дейностите им в по-голямата си част се разпореждат, съгласуват или утвърждават от управлението на Българската национална банка, която тогава бе ръководена от Иван Искров.

Престъпното държание на двамата обвинени се състои в предписание за осчетоводяване на предварително преустановяване на 9 броя контракти за самостоятелни срочни депозити с фаворизиран настоящ годишен лихвен %, в резултат на което депозитите били трансферирани за погашение към „ Фонд за гарантиране на влоговете в банките “ (ФГВБ) в нарушаване на Закон за гарантиране на влоговете в банките.

Във връзка с тези контракти извънредно доста се спряга името на Нели Кордовска, а разпорежданията й в тази връзка бяха обсъждани и от краткотрайната комисия в Народното събрание, ръководена от Десислава Атанасова.

Ако бъдат приети за отговорни Станислав Лютов и Елена Костадинчев могат да получат наказване „ отнемане от независимост „ от 3 до 12 години, както и „ отнемане от право да упражняват избрана специалност или активност “ и „ отнемане от право да заемат държавна или социална служба “.

По отношение на двамата обвинени е взета мярка за неотклонение „ Подписка “.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР