Станишев разкритикува Нинова за изолацията на БСП и трансформацията й

...
Станишев разкритикува Нинова за изолацията на БСП и трансформацията й
Коментари Харесай

Цикълът на вътрешните избори в БСП започна с критики към Корнелия Нинова

Станишев разкритикува Нинова за изолацията на Българска социалистическа партия и трансформацията й от демократична партия в лидерска.

© Юлия Лазарова Две седмици след края на изборите Българска социалистическа партия Националниян съвет на партията разиска отчет, направен от Изпълнителното бюро, за резултатите от локалните избори. Пленумът в неделя се оказа комфортна сцена за оборване на водачеството на Корнелия Нинова от вътрешната съпротива, като различен сериозен отчет за представянето на изборите беше оповестен в медиите в петък. Така за следващ път се възроди полемиката за водачеството в Българска социалистическа партия, която Нинова съумя краткотрайно да отсрочи след евроизборите.

Разминаващи се отчети за резултатите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В началото на септември стана ясно, че съгласно вътрешните разбори на Българска социалистическа партия за локалните избори левицата очакваше нарастване в броя на общинските си съветници в страната с една трета по отношение на тези от 2015 година и удвояване на броя кметове. Подобни резултати бяха обещани и обществено от самата Корнелия Нинова.

Реалните резултати от локалните избори обаче са разнообразни от обещаваните. Броят на общински съветници на Българска социалистическа партия се усили със 70 по отношение на 2015 година, което е под 10%. В същото време макар спечелването на 4 регионални града, което е забележим триумф за левицата, броят кметове на партията в страната остава съвсем неизменен.

В същото време съгласно пресцентъра на Българска социалистическа партия партията е нараснала общия си брой гласове в страната за общински съветници и кметове от двата тура на изборите с към 150 000 гласа по отношение на 2015 година На пленума на " Позитано " е бил показан и отчет на централното управление, който заключва, че Българска социалистическа партия се завръща мощно с тези избори, като се натъртва на успехите в Перник, Русе, Благоевград и Разград. Ръководителят на предизборния щаб Кирил Добрев е подчертал и върху изборните нарушени и напън против претендентите на партията.

Според отчета на вътрешната съпротива обаче Българска социалистическа партия е нараснала действителния си брой гласоподаватели по отношение на 2015 година с 43 376 души, основно в София и Русе, където партията се показа изключително сполучливо. В същото време се твърди, че на доста места в страната левицата или напълно изчезва или има единствено по един или двама общински съветници и изборите съставляват оттегляне на национално равнище, макар ерозията на ГЕРБ.

Лидерът на Софийската организация на Българска социалистическа партия Калоян Паргов изясни пред публицисти, че на пленума са разисквани и двата отчета, само че не разяснява изводите от тях.

Вътрешната съпротива надига глава

Местните избори дадоха мотив на вътрешната съпротива против Корнелия Нинова още веднъж да се надигне. Още на 6-и ноември, след втория тур, в профила си във Фейсбук Сергей Станишев разгласи, че партията се е изолирала, капсулирала и авторитаризирала. Преди пленума в неделя Станишев добави, че една от главните аргументи за загубата на тези избори е " подмяната в характера на Българска социалистическа партия ", в която " демократичното началото е потиснато ". Председателят на ПЕС подлага на критика също самоизолирането на Българска социалистическа партия от европейското социалдемократическо семейство - " част от този курс на патриотарски традиционализъм ". Станишев също се е подписал под сериозния към управлението на Българска социалистическа партия отчет, дружно с други членове на вътрешната съпротива като Михаил Миков, Ангел Найденов, Антон Кутев и Борислав Гуцанов.

Самият Гуцанов, който преди месец Кирил Добрев дефинира като " израстък " в структурите на партията, означи, че " цялостното показване на тези избори дава предпоставки за една смяна в управлението на партията ", започвайки от Нинова и Добрев. Преди изборите Нинова и управлението на Българска социалистическа партия анулираха опита на предвожданата от Гуцанов варненска конструкция на партията да номинира водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов за кандидат-кмет на Варна от името на Българска социалистическа партия.

Без заплаха за Нинова към този момент

Въпреки настояванията за оставка на Нинова обществено от членове на вътрешната съпротива, на самия пленум не се е стигнало до сходно гласоподаване или даже до подобен спор. По принцип Националният съвет на партията няма и пълномощията да желае оставката на водача.

Нинова удостовери, че партията публично навлиза в процедурата за вътрешни избори в партията, които ще се състоят на конгреса през май 2020 година След загубата на евроизборите тя в началото подаде оставка, само че по-късно се отхвърли от нея под предлог, че партията няма време да навлиза във вътрешни избори пет месеца преди локалните избори, а мандатът на Нинова така и така завършва напролет на 2020 година По новите правила това ще е първият директен избор на ръководителя на Българска социалистическа партия от Конгрес на партията, като още не е изключително ясно по какъв начин ще протече процедурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР