Станимир Шаламанов: Отказах се да оценявам дърветата, там не бива

Станимир Шаламанов: Отказах се да оценявам дърветата, там не бива ...

На ул. Капитан Райчо загубиха битката.

Станимир Шаламанов: Отказах се да оценявам дърветата, там не бива да се строи Инвеститор от с. Баните застроява парка на ул. "Весела" Още бетон в дробовете на Пловдив: Този път на улица Весела

Протестиращите срещу застрояването между блоковете на ул. "Капитан Райчо" и "Родопи" претърпяха фиаско. Празното пространство започна да се застроява от собственика въпреки апела на живеещите в квартала община Пловдив да спре изграждането на кооперация. Теренът е с площ малко над 700 кв. метра и до преди 15-ина години също беше общински.

През 2007 г. тогавашният кмет д-р Иван Чомаков предложи, а Общинският съвет прие парцелът между блоковете на ул. "Родопи" и "Кап. Райчо" да бъде заменен за градинката на ул. "Лозенград" до Военна болница. Под мотото за спасяването на тази градинка бяха раздадени на частници около 20 атрактивни общински имота.

Междублоковото пространство на ул. "Родопи" стана собственост на фирмата на Васил Будев. Той пък го е продал на "Центрум груп". Според действащия ПУП фирмата има право да строи. Собствениците поискаха от Общината 4,6 млн. лв., за да се откажат от терена, но до сделка не се стигна и багерите вече копаят основите.

В Пловдив няма район, където жителите да не се изправят на нокти срещу застрояването на малкото оцелели площи. Поредният мастодонт бе вдигнал накрак живеещите до сградата на ТД на НАП на ул. "Скопие". И тук, на малката квартална улица точно до градинката, частният инвеститор искаше да вдига жилищен блок.

Протест имаше и в ЖР "Южен", който е презастроен и продължава да набъбва с нови сгради. Куриозното е, че този път срещу изграждането на две кооперации бяха се надигнали собствениците на апартаментите в "Оазис 3". Преди това срещу самия Оазис пък протестираха обитателите на старите панелки в съседство.

Източник: marica.bg