Станимир Пеев ръководи с кратки прекъсвания Държавния резерв от 2009

...
Станимир Пеев ръководи с кратки прекъсвания Държавния резерв от 2009
Коментари Харесай

Поръчки за 57 млн. лв. е спечелила съпругата на шефа на Държавния резерв

Станимир Пеев управлява с къси спирания Държавния запас от 2009 година, а преди този момент е бил кмет на регион Панчарево

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е на голяма загуба, само че дава 9.5 млн. лева против хакерски атаки

Държавната централа е на минус от 116 млн. лева към полугодието и за следващ път провежда непрозрачно търг
12 авг 2018
Премиерът подреди прекъсване на съмнителна поръчка около чумата

Фирма за компютри, записана дни след установяването на инфектирани животни, трябваше да достави консумативи за диагностика за над 300 хиляди лева
10 авг 2018
Който кибернож вади, от кибернож печели

Казусът с развалена инсталация купена от фирма-фантом сподели какъв брой рискови могат да бъдат сходни поръчки
10 авг 2018
Политическите връзки на Митьо Очите

През контактите на арестувания в Турция Димитър Желязков може да се стигне до Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, бизнес партии и индиректно до " патриоти " и ГЕРБ
6 авг 2018 Концентрацията на публични поръчки в една компания постоянно е сигнална лампичка, изключително в случай че работи в бранш, в който по принцип конкуренцията е висока. В тази роля е охранителната компания " Мултифорс А.С. ", която е на брачната половинка на ръководителя на Държавния запас Станимир Пеев - Магдалена Пеева. Проверка на " Капитал " сподели, че компанията й има над 100 контракта на обща стойност 57.5 млн. лв. за 10 години. Името на компанията в този момент стана настоящо около нов контракт за невъоръжена защита с Агенцията по заетостта на стойност над 3.2 млн. лв.. Пряк спор на ползи няма, само че фактът е, че брачната половинка на върховен държавен чиновник има скупчване на контракти с държавни ведомства и компании. Част от поръчките са с гарант Министерство на защитата, а запасът поддържа военните ресурси.

" Капитал " потърси за коментар Магдалена Пеева, само че секретарката й сподели, че в случай че реши, шефката на " Мултифорс А.С. " ще върне позвъняване. Такова обаче не бе получено.

Любимият охранител

" Мултифорс А.С. " е постоянен победител в търговете за защита на някои ведомства и държавни компании от 2007 година, когато е основан Регистърът на публичните поръчки и тази информация става обществена. Сред избралите я са министерствата на земеделието и храните, на превоза, на защитата, на стопанската система, софийската регионална администрация, НЕК, " Топлофикация София ", УНСС и други. Дори през 2015 година Агенцията по заетостта е сключила още един контракт с нея за 2.2 млн. лв..

Проверка на " Капитал " демонстрира, че " Мултифорс А.С. " има над 100 контракта на обща стойност 57.5 млн. лв. без Данък добавена стойност. Отделно са така наречен дребни поръчки, които минават единствено с предложения към претендентите и не оставят следи в регистрите.

Периодично в медиите са се появявали информации за договорите на охранителната компания и свързаността й с шефа на запаса, само че последствия не е имало. Разбира се, в това, че брачната половинка на върховен държавен служител печели милиони от страната, няма нищо нелегално. Фактът, че тази компания е толкоз желана от голям брой държавни структури обаче, повдига въпроси. В доста процедури да вземем за пример " Мултифорс А.С. " е била единствен претендент.

С помощта на военните

Пеев управлява Държавния запас още от първия кабинет на Борисов. А преди този момент беше областен кмет на Панчарево.

" Мултифорс А.С. " е основана още през далечната 1994 година, само че е лицензирана за осъществяване на охранителна активност в България чак през 2004 година. Бизнесът й обаче се разраства доста през 2007 година, когато Станимир Пеев става кмет на столичния регион, а София се управлява от Бойко Борисов. За интервал от година и половина са подписани десетки съглашения с Изпълнителната организация " Държавна благосъстоятелност на Министерството на защитата " за защита на разнообразни армейски обекти. От това " Мултифорс А.С. " получава доходи за над 1.5 млн. лв..

В интервала 2008-2009 година главен възложител на сдружението на Магдалена Пеева става самото Министерство на защитата. Приходите също се усилват - до над 6.5 млн. лв.. През 2012 година следва още един контракт за 1.8 млн. лева с това ведомство, а последният подобен е от 2015 година - за 671 хиляди лв..

Общо " Мултифорс А.С. " е взела над 10 млн. лв. от структурите на МО.

УНСС и други

Първият огромен контракт на " Мултифорс А.С. " става факт през август 2012 година Той е за 3 млн. лева и планува охранителни услуги в постройките на Университета за национално и международно стопанство за период от 60 месеца. През 2017 година сдружението печели нов 5-годишен контракт с УНСС, този път за 4.13 млн. лв..

През 2013 година клиенти на Магдалена Пеева стават Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (393 хиляди лева.), Националният военноисторически музей (462 хиляди лева.), както и регионалната администрация на Софийска област (388 хиляди лева.).

Година по-късно пък идва и договорът за 1.8 млн. лева с Министерството на земеделието и храните за физическа денонощна въоръжена защита на сложни и значими язовири.

Енергийните милиони

Най-голяма част от приходите на " Мултифорс А.С " обаче идват от енергийния бранш. Става дума за общо над 23.8 милиона лв., освен това за интервал от по-малко от 4 години. През 2015 година сдружението е определено да пази " Топлофикация София " и " Мини Марица-изток ", за което получава надлежно 6.3 и 7.8 милиона лв.. И двата контракта към момента са в деяние, като този със столичното парно изтича през февруари следващата година, а с мините - през юли 2019-а.

Охранителната компания става любимец още на НЕК и Електроенергийния систематичен оператор, от който единствено получава над 6.6 млн. лв.. Дружеството има и контракт с " Булгартрансгаз " за 1.2 милиона. Какво написа в имотната декларация на Станимир Пеев

За първи път Пеев подава имотна декларация пред Сметната палата през 2007 година, когато става кмет на регион Панчарево. От нея излиза наяве, че от 1995 година той има дребен апартамент в София, а през 2005-а е придобил и къща с двор в Кокаляне. Към оня миг наличните средства на Станимир и Магдалена Пеева пък са 275 хиляди лв..

През 2009 година активите на фамилията към този момент надвишават половин милион лв., като растежът им е пояснен с изплащането на дивиденти от " Мултифорс А.С. ". Година по-късно излиза наяве, че са купени ниви в Кокаляне за 25 хиляди лева От декларацията за 2011-а пък се вижда, че покупките не престават с още 3 имота за общо 73 хиляди лева, както и два терена в Панчарево, където Пеев е бил кмет, на стойност 140 хиляди лв.. При все това в банковите сметки на фамилията още веднъж има към 500 хиляди лв.. През идващите години покупките на парцели в Кокаляне не престават, като за задачата са изхарчени съвсем 200 хиляди лв.. Наличните средства също не престават да порастват и стигат 920 хиляди лв.. Но към този момент са вписани и отговорности - над 600 хиляди лева, главно по предоставени банкови гаранции, евентуално за осъществяването на публични поръчки от " Мултифорс А.С. ".

След 2015 година финансите на семейство Пеев внезапно изчезват от декларациите пред Сметната палата. За 2016 година наличните суми са малко над 130 хиляди лева, а за предходната година - 340 хиляди лв.. Нови покупки, заеми или други отговорности не са вписани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР