Стане ли въпрос за контрабанда, лъжите са неизбежни. Но е

...
Стане ли въпрос за контрабанда, лъжите са неизбежни. Но е
Коментари Харесай

Ако ще се лъжем, нека да е по-скромно

Стане ли въпрос за контрабанда, лъжите са неизбежни. Но е добре да не са прекомерно опашати, с цел да хващат дикиш. Защото днешната неистина - че контрабандата на цигари е спаднала до 4,7%, е толкоз неправдоподобна, че чак е смехотворна.
 Едва 4,7% от цигарите у нас били контрабандни
Числото 4,7% беше получено по неповторим способ - изследване посредством събиране и разбор на празни кутии. Ако по този начин се прави статистиката, ясно за какво ни е такава страната.

А не е като да няма лесни за намиране справедливи данни, освен това от държавни институции.

Решихме да вземем годишните отчети на Агенция " Митници " за обложените с данък цигари и ги наляхме в таблицата, която виждате нагоре.

От нея ясно се вижда, че когато акцизът е невисок и контрабандата на цигари не е доста преференциална, у нас се купуват към 21-22 милиарда къса цигари. Когато акцизът скочи и към този момент има стопански смисъл да се прави контрабанда, закупените цигари понижават съвсем двойно.

През 2003 година с данък са обложени 22,3 млрд къса цигари. Тогава акцизът е 22,80 лева на 1000 къса или единствено 45 стотинки на кутия. Разбира се, че и тогава е имало контрабанда. Колко тъкмо - няма по какъв начин да кажем. Тогава никой не се е сетил да рови по кофите и да брои кутиите без бандерол. Но можем сигурно да кажем, че българинът пуши най-малко 22,3 милиарда къса закупени законно цигари плюс някакво неустановено количество контрабанда.

През 2006 година акцизът скача 3 пъти спрямо 2003 година и към този момент е 70,90 лева на 1000 къса или 1,41 лева на кутия. И внезапно изпушените цигари понижават на 14,4 милиарда къса.

Може ли българинът да е отказал цигарите?

А нека, но едва ли. На идната година акцизът пада с 2,90 лева и внезапно изпушените цигари стават 19,6 милиарда къса.

През 2008 година към този момент са изпушени 21,6 милиарда къса. Това е предпоследната година от ръководството на Тройната коалиция. Точно тогава ГЕРБ започваха политическата си акция и твърдяха, че контрабандата е 70-80%. Възможно е да са били прави. Тройната коалиция не се славеше с почтеност. Но откакто тази Тройна коалиция е събрала данък върху 21,6 милиарда къса, умерено можем да приемем, че това е минимумът, който следва да се таксува, тъй че да остане и нещо за крадене в допустими размери.

После идва Борисов

2009 година е с 2 държавни управления и от нея не могат да се вършат заключения.

Но 2010-та е първата цяла година, в която ръководи Бойко Борисов. И внезапно обложените с данък цигари падат на половина - от 21,6 млрд къса на 10,8 млрд къса. Естествено акцизът е скочил съвсем двойно и контрабандата е станала по-изгодна от всеки път.

Мижавите размери на обложени с данък цигари остават през цялото ръководство на първия кабинет на Бойко Борисов и не престават по времето на Орешарски. Те едвам доближават половината от обложените с данък цигари при ръководството на Станишев.

Нееднократно Бойко Борисов е бил питан за тази странна наклонност и постоянно е отговарял едно и също - хората стопираха да пушат. Ето, да вземем за пример аз - единствено отвреме-навреме възпламенявам по някоя пура.

Това, несъмнено, не е правилно или най-малко не в подобен мащаб. 2014 година е първата в историята, в която съгласно статистиката на Евростат, България изпреварва Гърция по тютюнопушене и става най-пушещата страна в Европа.



Според доктор Гергана Гешанова, ръководител на Коалицията за живот без тютюнев пушек, в действителност има леко понижение на пушачите - с към 1% годишно. Но обложените с данък цигари не са 5, а 50 % по-малко.

Най-силното опровергаване обаче идва от самия Борисов. По време на второто и третото му държавно управление, количеството на обложени с данък цигари стартира лекичко да пораства, достигайки 13,8 милиарда къса. Явно българинът отново е пропушил.

Тези 13,8 милиарда къса носят в хазната към 2,3 милиарда лв. данък. Нека сметнем какъв брой губи хазната от ония 7 милиарда къса, които Станишев е облагал, а Борисов изпуска. Получава се към 1,1 милиарда годишно.

За тия пари, драги читателю, си заслужава да ти внушат, че контрабандата е на рекордно ниско равнище и не си заслужава да се занимаваме с нея. Че току-виж някой попита къде отива тоя един милиард.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР