Стане ли дума за красота и изящество, в дните преди

...
Стане ли дума за красота и изящество, в дните преди
Коментари Харесай

Неизвестно за известните: Славата на Фаберже

Стане ли дума за хубост и великолепие, в дните преди Великден е добре още веднъж да си напомним, че и до през днешния ден в света няма по- красиви и по-скъпи великденски яйца от творенията на тогавашния съветски царски бижутер Петер Карл Фаберже. Той е наследник на Густав Фаберже, който през 1842 г. създава в Санкт Петербург свой бижутерски магазин, който бързо се трансформира в шлагер. Фамилията му води началото си от Северна Франция и в началото е била известна като Фори.

През 1846 година на Густав и брачната половинка му Шарлота Юнгщет се ражда наследник – Петер Карл. Той поема управлението на фамилната компания през 1882 година А не след дълго шансът му се усмихва. По време на реставрационни работи в Ермитажа младият Фаберже получава покана да взе участие в огромна галерия на изкуството на Русия. Един от експонатите, с които Петер Карл се показва, е копие на гривна от четвърти век преди новата епоха.

Цар Александър III е впечатлен от направата и декларира, че гривната би трябвало да бъде изложена в Ермитажа като образец за майсторството на съветските бижутери. Така Фаберже е определен за царски бижутер. Истинският напредък на Фаберже обаче стартира, когато компанията открива магията на комбинацията злато и гланц.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР