Стане ли дума за авионосци, най-напред изникват САЩ със своите

...
Стане ли дума за авионосци, най-напред изникват САЩ със своите
Коментари Харесай

Пет малко известни самолетоносача в света

Стане ли дума за авионосци, на първо време изникват Съединени американски щати със своите 11 настоящи плаващи аеродрума и по един в запас, строящ се и подписан контракт за строителство. Често се приказва за съветския „ Адмирал Кузнецов ” и за неговите братя – китайския „ Ляолин ” (бивш украински „ Варяг ”) и индийския „ Викрамадитя ” (бивш „ Адмирал Горшков ”). В света обаче има още страни с по един авионосец, напомня rusvesna.su. „ Чакри Нарубет” (Тайланд)

Тайландският лек авионосец е най-малкият измежду актуалните авионосни кораби с водоизместимост едвам 11,5 хиляди тона (срещу 61 хиляди на „ Адмирал Кузнецов” и 100 хиляди примерно на американския „ Джералд Форд”). Дължината му от 182 метра подхожда по-скоро на крайцер.

Корабът е спуснат на вода през 1996 година Използван е за наблюдаване в икономическата зона на Тайланд и за избавителни интервенции. До началото на 2000-те години на него са основани първите модификации на английските бомбардировачи AV-8A Harrier, които към този момент са снети от въоръжение. От съвсем 10 година на практика не излиза от своята база в дълбоководното пристанище Чак Самет и служи само за база на вертолетите CH-60 „ Sea Hawk”.

„ Сао Пауло” (Бразилия)

Единственият авионосец на Военновъздушни сили на Бразилия изначало бил в състава на Военноморски сили на Франция под името „ Фош” и е спуснат на вода още през 1960 година През 2000 година е платен от Бразилия за нищожните 30 млн $. Макар че минал във Франция сериозен ремонт и непрекъснато е осъвременен, той си останал безнадеждно остарял.

На палубата на „ Сао Пауло” са основани 14 щурмови изтребителя А-4 Skyhawk, противоподводни и транспортни вертолети, които в никакъв случай не са показали бразилския байрак в международния океан.

На 14 февруари 2017 година беше оповестено за скорошното извеждане на кораба на „ пенсия”, защото по-нататъшните възстановителни работи са приети за стопански нецелесъобразни.

„ Шарл дьо Гол” (Франция)

Флагманът на френския ВМФ авионосецът „ Шарб дьо Гол” е първият техен надводен транспортен съд с атомен мотор. Със своето водоизместване от 42 хил тона той отстъпва единствено на „ Адмирал Кузнецов” и на американските колоси. Влязъл в бойния състав на флота от 2001 година За първи път употребен в интервенции през 2015 година по позиции на ИД в Сирия.

Неговото авиокрило се състои основно от ударни самолети – 36 изтребители-бомбардировачи „ Супер Етандар” и „ Рафал-М”. Освен това на борда му са основани два самолета за ДРЛО Е2С „ Хокай” и два избавителни вертолета AS-565MB „ Пантера”.

Считан е за един от най-боеспособните в своя клас.

„ Кавур” (Италия”

„ Авионосецът „ Кавур” (водоизместимост 28 хил тона) е въведен в строя през 2009 година и е считан за „ млад кораб”. Може да поеме на борда си единствено 8 самолета AV-8B Harrier II, само че се планува превъоръжаването му с американски F-35B. Има и 12 вертолета с друго предопределение и десантни сили: над 400 морски пехотинци, до 100 броя колесни машини или 4 съществени бойни танка или 50 тежки бойни бронирани машини..

С тези сили „ Кавур” е универсална бойна единица, подобаващ на първо място за експедиционни интервенции: той е кадърен да трансферира войски на театрите на бойните дейности, да ги стовари на брега и да прикрие десанта с авиация.

Единствената интервенция, в която взел присъединяване „ Кавур”, е филантропичната задача по оказване помощ на жителите на Хаити, потърпевши през 2010 година от земетресение.

„ Хуан Карлос” (Испания)


Този най-мощен транспортен съд от испанския кралски ВМФ (водоизместване 27 хил тона) също е мъчно да се назова „ чист авионосец”, тъй като може да взема решение необятен кръг задания. По своята идея той е непосредствен до американските кораби Wasp, само че има и трамплин за самолети. Основното му въоръжение са 25 изтребителя-бомбардировача AV-8 Harrier II. Има и четири точки за кацане на тежки вертолети CH-47 Chinook и една за кацане на конвертоплан V-22 Osprey.

Корабът може да транспортира 1200 морски пехотинци. Двуетажният хангар побира до 46 танка Leopard 2E, 4 десантни баржи и 4 надуваеми десантни катера. Засега корабът няма военен опит, вземал е присъединяване във военноморски учения на НАТО.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР