Станалото в БНР през миналата седмица вече се разглежда от

...
Станалото в БНР през миналата седмица вече се разглежда от
Коментари Харесай

Борисов обяви спирането на "Хоризонт" за саботаж срещу властта

Станалото в БНР през предходната седмица към този момент се преглежда от премиера Бойко Борисов като част от целеустремен бойкот против държавното управление. " Те вършат бойкот против държавното управление. Правят саботажи против организацията за приходите, организацията за вписванията. Планирани, целенасочени, с цел да строшат системата. Изведнъж държавното управление е отговорно. За кое? За това, че вършат саботажи. Това ми е смешно и занимателно по какъв начин от всеки тв приемник, който пусна, и радио се сипят обиди против държавното управление и в това време всеки споделя " няма независимост на словото ", разяснява Борисов.

Парадоксалното в тази ситуация е, че шефът на БНР Светослав Костов бе определен на поста през юни с гласовете на номинираните от ГЕРБ членове на Съвет за електронни медии, а целият случай със свалянето на журналиста Силвия Великова от ефир и последвалата " профилактика " на " Хоризонт " се разви след нейните рецензии във връзка с единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. Очевидно е и че другите " саботажи " - в Национална агенция за приходите и организацията за вписванията, се случиха посредством на ръководството на фрагменти, назначени от ГЕРБ. Другият абсурд в гледната точка на Борисов е, че представителите на опозицията и на президента Румен Радев в Съвет за електронни медии гласоподаваха против Светослав Костов при избора на началник на БНР.

Самият общоприет шеф бе изслушан през вчерашния ден в медийния съвет, където даде много съмнителна версия за спирането на " Хоризонт " предишния петък, смени напълно оправданията за свалянето на Силвия Великова от ефир и не можа да отговори на куп въпроси на надзорниците. Костов заяви, че профилактиката се е наложила поради недостатък на оптичен кабел, свързващ сградата на БНР с телевизионната кула. Костов изясни, че е получил докладна за дефекта още на 11 септември и че е разрешил сигналът да бъде изключен на 13 септември. Но не можа да отговори за какво е пропуснал да уведоми за това Съвет за електронни медии и Комисията за контролиране на известията. На въпрос на Бетина Жотева за какво е бил изключен единствено сигналът на " Хоризонт ", а стратегия " Христо Ботев " е траяла да излъчва, макар че двете вървят по общ кабел, генералният шеф още веднъж не можа да отговори. Той не можа да каже и за какво сигналът не е бил спрян през нощта, а в един от най-слушаните пояси - от 6 до 11 часа сутринта, тъкмо когато водеща е трябвало да бъде Силвия Великова.

В хода на оправданията генералният шеф разгласи, че журналистката в действителност не е отстранявана от ресора си и това били интерпретации на публицисти от други медии по информация, изнесена от чиновници на БНР. Според него било решено мъж да отразява митинга против кандидатурата на Гешев поради заплаха от конфликти пред Съдебната палата.

Миналата седмица Костов, към този момент някогашният и.д. шеф на " Хоризонт " Николай Кръстев и УС на БНР излязоха със напълно други оправдания, като никой не отхвърляше, че журналистката е свалена от програмата. Тогава Костов твърдеше, че по длъжностна характерност Великова е старши редактор, а не водеща и кореспондент, по тази причина е махната от ефир. Кръстев пък изясни, че направил смяна в графика, с цел да може Великова да е в радиото, с цел да получи искане от правния отдел на радиото за писмени пояснения по вътрешна инспекция. В формалната позиция на УС пък бе посочено, че по време на отпуска си Великова се е присъединила в " 12+3 " и призовала слушателите да вземат участие в митинг. В позицията не пишеше за какъв митинг става дума, само че не е мъчно да се допусна, че се има поради митингът против избора на Иван Гешев за основен прокурор.

 

СИМУЛАЦИЯ

Интересното през вчерашния ден в Съвет за електронни медии бе, че изключително настъпателни по отношение на шефа на публичното радио бяха точно тримата членове на Съвет за електронни медии от квотата на ГЕРБ, които го сложиха на поста през юни - ръководителят София Владимирова, Бетина Жотева и Розита Еленова. Нито един от тях обаче не повдигна тематиката с освобождението на Костов, макар че предходната седмица министър председателят Борисов го заплаши, че в случай че не оправи " това безсрамие ", ще накара групата на ГЕРБ в Народното събрание да му желае оставката. Така единствената жертва на абсурда все още е и.д. шеф на " Хоризонт " Николай Кръстев, който самичък подаде оставка. Тя е призната и неговото място зае Мартин Минков, доскорошен програмен шеф на БНР. На фона на абсурда управлението се опита да потуши пристрастеностите с заричане за 25% нарастване на заплатите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР