Станалите дежурни за декември-януари в последните години шокови повишения на

...
Станалите дежурни за декември-януари в последните години шокови повишения на
Коментари Харесай

Пак шоково поскъпване на борсовия ток и призиви за реформи

Станалите дежурни за декември-януари в последните години шокови покачвания на борсовата цена на тока у нас за следващ път провокираха недоволството на бизнеса, консумиращ огромни количества електрическа енергия, които още веднъж желаеха промени на свободния пазар у нас, с цел да се предотвратят внезапните скокове и спадове в цените. Поводът Българската федерация на индустриалните електроенергийни потребители (БФИЕК) да упорства за среща с енергийния министър и следващо разискване на остарели оферти на предприятията за решение на проблемите със скъпия ток е постигнатата у нас най-висока за 2 декември цена на тока в цяла Европа.

В търговията на Българската самостоятелна електроенергийна борса на 1 декември 2020 година за количества, които ще се доставят на идващия ден, е реализирана междинна цена от 183.57 лева./MВтч, което най-високото равнище в търговията в Европа. Ръстът по отношение на предходния ден е 67 на сто2, а пиковата цена за деня е била 251.06 лева./MВт.

Постигната стойност е и оптималната на борсата у нас за цялата 2020 година, само че съгласно БФИЕК единствената причина за скока е намалялото предложение на количества електрическа енергия.Други предпоставки няма - нито пазарните условия допускат подобен растеж, няма повреда в значима индустриална мощ, нито на систематичен електропровод, не се следят рискови метеорологични феномени, няма внезапен скок в търсенето, показват от БФИЕК.

Подобни скокове обаче стават нормални за това време на годината, а през 2019 година това се случи и през лятото, когато цените на българския ток на европейските. и през декември 2018 година, когато след поредност от срещи бе дадено да има стандартизирани артикули на борсата за ток, само че тях и досега ги няма. КЕВР пък стартира, чиито резултати по този начин и не бяха оповестени, а в действителност

Днес се завърта същата лента и БФИЕК още веднъж отбелязва, че не е обикновено на българсикя електроенергиен пазар да се реализират цени с над 20 евро по-високи от тези на районните и европейски тържища за ток.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР