Станахме свидетели на опашки пред бензиностанциите вследствие на спекулация за

...
Станахме свидетели на опашки пред бензиностанциите вследствие на спекулация за
Коментари Харесай

Защо българинът се паникьосва и се реди на опашка за гориво и тоалетна хартия?

Станахме очевидци на опашки пред бензиностанциите в резултат на нечиста сделка за повишаване на цените и липса на бензин, а при започване на пандемията изпразнихме магазините от храна и тоалетна хартия.

Психологът Пламен Димитров посочи в  " България заран " по Bulgaria On Air, че това е синдромът на несигурността и тревогата, която ни е превзела още преди 2 години с пандемията. 

" Тези положения преобладават в съзнанията на хората и от това се поражда предпочитание за самоотбрана, с цел да възстановим чувството за достолепие и сигурност. Човешката душeвност е устроена по този метод, че активизира ресурсите си за самоотбрана. Това, което вършим, не всеки път е рационално, само че потиска чувството за опасност и липса на надзор ", изясни той. 

Доц. Александър Христов от Центъра за разбори и спешни връзки счита, че първата стъпка е да почистим от себе си тревогата. 

" Има вътрешен механизъм в обществото, с който тези неща се преодоляват. Видяхме големи насмешки против хората, които са се редили на опашки - това е един от детайлите на вътрешния механизъм. Трябва да търсим разнообразни осведомителни източници ", уточни той. 

А хората, които се поддават на суматохата, мислят по следния метод: Аз знам, че нищо няма да стане, само че за всеки случай да го направя.

Пламен Димитров акцентира, че пропагандата работи по този начин от много време - да се сътвори рецесия, когато я няма, е метод да се реализира надзор. Много от ресурсите на хората са на привършване, тревожно-депресивният модел на държание е в пъти уголемен, стана ясно още от думите му. 

" Пропагандата работи с струпване. Години наред говорене какъв брой сме подвластни от съветския газ. Тук е отговорността на ръководещите - да изявяват послания, които да спрат тревогата на хората. Изпуснато е някакво време, в което пропутински послания са били популяризирани в България, в това число посредством политически сили ", разяснява доцент Христов.  

По думите му става все по-трудно да се ориентираме в борбата на пропагандни въздействия по време на войната в Украйна. Той посъветва да употребяваме доста разнообразни медии.

" Европа проспа извънредно доста неща. Години наред се занимаваше с всякакви бюрократизми. Западът наподобява презадоволен и преситен, с цел да направи действителни дейности. Информационната война може би можеше да бъде спряна или лимитирана по-рано ", означи доцент Христов. 

Психологът пък посочи, че твърде дълго хората живеят в хронична екзистенциална рецесия. Те са загрижени за бъдещето си, за вероятността в живота си, изключително по-младите фамилии с дребни деца. И тази война с всички нейни фрапантни въздействия върху човешката душeвност, изясни той.

Димитров изиска психическата помощ да влезе в здравноосигурителния уред. Всеки български жител или емигрант да има достъп до такива безвъзмездни грижи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР