Станахме очевидци на факт на незабавно образуване на досъдебно производство

...
Станахме очевидци на факт на незабавно образуване на досъдебно производство
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Бизнесменът, подал сигнал срещу Асен Василев, е тясно свързан с ГЕРБ

Станахме очевидци на факт на неотложно формиране на досъдебно произвеждане от нашата прокуратура. Нямам достойнството да познавам създателя на сигнала против вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Чета, че става дума за Георги Самуилов, който твърди, че е съвършен търговец и поданик и в този сигнал се оплаква непосредствено до основния прокурор. Това съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, като изясни, че материалите за формираното досъдебно произвеждане против финансовия министър са били донесени до входа на министерството от незнайно лице.

По думите на Рашков обстоятелствата, които се оповестяват в сигнала на Георги Самуилов, се отнасят за дати от този месец, като последните обстоятелства са от 13-и и 14-и март.

" Защо до основния прокурор аз не мога да кажа, само че можем да предположим, че явно става въпрос за близки връзки сред този предприемач и основния прокурор Иван Гешев. Можем да предположим, че този предприемач е тясно обвързван с ГЕРБ, има такива данни , в случай че бъркам - съм подготвен да се извиня. В същото време от октомври месец м.г., 3-4 месечен труд на полицейските органи по отношение на автомагистрала " Хемус ", изпратени на Софийската градска прокуратура, до ден сегашен към този момент 6 месеца не е известно на нашето общество каква е реакцията на прокуратурата - какво е нейното решение, намерила ли е учредения да образува досъдебно произвеждане, това е загадка, която се пази доста строго ", добави Бойко Рашков.

Според него, в тази ситуация с Асен Василев сме станали очевидци на " неотложно формиране на досъдебно произвеждане ". По думите на Рашков в сигнала не се съдържат никакви данни за осъществено закононарушение, от който и да е.

" Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев. Но този материал не дава никакво сходно съображение да се прави извод. Ако някой е направил този извод, аз считам, че е злоупотребил със своите пълномощия да сложи началото на углавен развой ", безапелационен е силовият министър.

Бойко Рашков акцентира, че е извънредно време на ръководителя на групата на Европейската национална партия в Европейския парламент Манфред Вебер да му се кажат " няколко неща за водача на ГЕРБ ".

" ГЕРБ обича да желае подпомагане извън, желае да ѝ се оказва помощ доста на нея, в това число и от Манфред Вебер, извънредно време е да му кажем няколко неща за водача на ГЕРБ. Напуснал е Министерство на вътрешните работи господин инженер Бойко Методиев Борисов, тъй като не е поискал да се деполитизира. Тоест да си остави партийния билет, с който удостоверява, че е бил член на Българската комунистическа партия. Борисов е бил на работа в Министерство на вътрешните работи до 1990 година, изискал е да напусне, с цел да може да си остане член на Българска комунистическа партия. В което не би трябвало да се вижда нищо неприятно, всеки има право да има съответни политически убеждения ", уточни силовият министър и добави:

" Но споделям това, тъй като слушам по какъв начин този човек се обръща към някой - кой бил болшевик, кой бил различен. Нека не се прави на повече светец, в сравнение с е, тъй като прекомерният светец и Богу не е мил ".

Вътрешният министър уточни, че сме станали очевидци на полуграмотни изявления от някой прокурори, че не било допустимо предприемачът Васил Божков да бъде разпитан по проблема с водача на ГЕРБ.

" Божков не би трябвало да прави безусловно нищо. Може да си стои където желае. Нашият закон, Наказателно-процесуален кодекс съдържа правна опция той да бъде разпитан като очевидец, по друго произвеждане, посредством видеоконферентна връзка ", изясни той.

Вътрешният министър още веднъж посочи, че проверяващите са събрали за 2-3 месеца работа към 470 страници материали за активността на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова.

" Когато бе доближат този размер трябваше да се подхващат други дейности, с цел да се сложи началото на углавен развой. У нас това начало може да се сложи по два метода - или да се изпратят материалите на прокуратурата, или съответните органи, които имат пълномощия, да подхващат неотложни дейности по следствието. С това законът смята, че е сложено началото на досъдебното произвеждане. В съответния случай е имало такава опция и тя бе употребена. Част от материалите са от Гражданско съдружие " Боец ", от Васил Божков, който дава сведения, че е бил рекетиран от Борисов и Горанов. Там е гравитирала и Арнаудова. А посредством Менда Стоянова и групата на ГЕРБ в Народното събрание са предприемани дейности по изменение и допълнение на Закона на хазарта, тъй че да бъде миропомазан Божков. И най-после този отчет на АДФИ, която установи в десетки страници, че за 5 години - от 2014 до 2019 година, са останали несъбрани в хазната близо 560 милиона лв.. Ето ги тези три източника на информация, които са послужили на нашите проверяващи да слагат началото на досъдебното произвеждане ", заключи вътрешният министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР