Станаха ясни лауреатите на годишните награди за най-добри за 2022

...
Станаха ясни лауреатите на годишните награди за най-добри за 2022
Коментари Харесай

Александър Везенков за поредна година е баскетболист №1 на България

Станаха ясни лауреатите на годишните награди за най-хубави за 2022 година в баскетбола. В анкетата на БФБаскетбол тази година се включиха спортни публицисти, треньори и баскетболисти от професионалните тимове у нас.

За поредна година Най-добър баскетболист е Александър Везенков. Той бе определен единомислещо със 100% от гласовете, което бе предстоящо. През 2022 година Александър Везенков бе определен и за Спортист Номер 1 на 2022 година в България, което се случва в баскеетбола едвам за повторно в 65-те издания на Анкетата. Първият път е в първото издание - през 1958 година, когато с най-голямото самопризнание в българския спорт е почетена именитата Ваня Войнова. Той завоюва признанието за Спортист на годината и на ММС, а също бе отличен и със Спортен Икар за 2022 година

При дамите Най-добра баскетболистка още веднъж е Борислава Христова, която събра 96% от гласовете.

Много по-оспорвано бе гласуването в останалите категории на Анкетата Баскетболист на годината за 2022 година на БФБаскетбол.

Най-добра млада баскетболистка е Деница Манолова от Рилски състезател. 16-годишното крило се показа на равнище на две Европейски шампионати за подрастващи, като влезе в десетката на самостоятелните ранглисти за топ-реализатор и Най-ефективен състезател на шампионата за девойки до 18-годишна възраст, а по-късно попадна и в Идеалния тим и бе най-хубав изпълнител на Европейското състезание за 16-годишни. Манолова добави годината си със международна купа с тима на ПГ " Константин Фотинов " от Самоков на Световното ученическо състезание в Белград. Тя събра 71% от гласовете в Анкетата.

Сред съперниците й бяха съотборничката й в Самоков Раня Абурая, Гергана Маданкова, Анастасия Калева и Яна Карамфилова.

При най-хубавите баскетболисти до 19-годишна възраст премията отива в Илиян Пищиков от Балкан. Той бе водач на националния тим за юноши до 18-годишна възраст, а също така се наложи и в мъжкия отбор на Балкан в НБЛ. Той събра 44% от гласовете в конкуренцията на Константин Костадинов от испанския Паленсия, Георги Герганов от Ямбол, Иван Спиров от Черно море Тича, съотборника си в Балкан Александър Гавалюгов, Михаил Комбаков от Берое и Виктор Гергов от ЦСКА.

Конкуренция имаше и при най-хубавите треньори. За Най-добър треньор за 2022 година бе избран наставникът на Рилски състезател Людмил Хаджисотиров с 44% от гласовете. Той изпревари досегашни носители на наградата като Таня Гатева (лауреат през 2019 г.), Росен Барчовски (носител на премията за 2021 г.), Любомир Минчев (2018 г.) Гласове получиха и наставниците надлежно на Берое и Академик Пловдив - Бойко Миленков и Йордан Янков.

Седем финалисти бяха избрани за признанието Най-добър баскетболист, играещ в България при мъжете. С 40% от гласовете премията заслужи капитанът на мъжкия народен тим и Рилски състезател Чавдар Костов. Гласове имаше и за Павлин Иванов, Димитър Димитров, Георги Боянов, Златин Георгиева, Деян Карамфилов и Васил Бачев.

Най-голяма конкуренция обаче имаше в категорията Най-добра баскетболистка, играеща в България. Гласуващите дадоха желанията си за цели 10 състезателки - Радостина Христова, Цветомира Наумова и Виолина Кочева от Берое, Валерия Алексиева и Борислава Денчева от Монтана 2003, миналата в Германия Гергана Иванова, отдръпналата се Христина Иванова, Деница Манолова и Вероника Джикова от Рилски състезател. Наградата завоюва с 24% от гласовете Теодора Динева от Берое.

Топ-реализаторката на шампионките и носителки на Купата на България изненадващо изпревари Александър Везенков и в гласуването на почитателите и бе избрана за Любимка на почитателите в Анкетата на формалната страница на БФБаскетбол.
 Везенков и Олимпиакос остават непобедени в Гърция
Везенков и Олимпиакос остават непобедени в Гърция

Справиха се при визитата си на Промитеас
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР