Станаха ясни имената и на четиримата нови конституционни съдии. Това

...
Станаха ясни имената и на четиримата нови конституционни съдии. Това
Коментари Харесай

Ясни са имената на четиримата нови конституционни съдии

Станаха ясни имената и на четиримата нови конституционни съдии. Това са Павлина Панова, Надежда Джелепова, Атанас Семов и Красимир Влахов. Четирите номинации се излъчват от Народното събрание, президента и двете висши съдилища.

Панова и Джелепова бяха определени през днешния ден от общото заседание на Върховния касационен и Върховния административен съд. Малко по-късно президентът Румен Радев разгласи и своята номинация - проф. Атанас Семов. От парламентарната квота по-рано този месец пък бе определен Красимир Влахов.

Мандатът на 12-те съдии от Конституционния съд е с дълготрайност 9 години. На всеки три години изтича мандатът на четирима от тях. Новите претенденти се избират от президента, Народното събрание и двете висши съдилища.

С скрито гласоподаване през вчерашния ден общото заседание на Върховния касационен и Върховния административен съд избра Павлина Панова и Надежда Джелепова за конституционни съдии. По остаряла негласна спогодба бе определен по един арбитър от двете висши съдилища.

Панова е арбитър във Върховен касационен съд от 11 години, а от 2013 година насам е негов зам.-председател и началник на Наказателната гилдия. Джелепова пък е арбитър във Върховен административен съд от 18 години, а през март бе определена за негов зам.-председател по предложение на ръководителя Емил Чолаков.

По-късно денем президентът Румен Радев излъчи и своята номинация - това е проф. Атанас Семов. От 2017 година насам Семов е член на правния съвет при президента.

Преди това беше зам.-председател на партията на Яне Янев „ Ред, правда, справедливост”, а в интервала 2009-2010 беше и зам.-председател на Народното събрание.

По-рано този месец Народното събрание утвърди досегашния зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов за парламентарен арбитър. Той бе препоръчан от ръководещата партия ГЕРБ и подсилен от Обединени патриоти.

Четиримата нови конституционни съдии би трябвало да положат клетва на 13 ноември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР