Станаха модерни пророчествата за неизбежната смърт на . Обобщеният доларов

...
Станаха модерни пророчествата за неизбежната смърт на . Обобщеният доларов
Коментари Харесай

Financial Times: Защо е глупаво да се очаква на срив на долара?

Станаха съвременни пророчествата за неизбежната гибел на. Обобщеният доларов показател е паднал с съвсем 10% от средата на март. Повечето банки и анализатори предвиждат, че тази наклонност ще продължи, а някои даже предвиждат, че доларът ще падне с 20%, в случай че не и повече през 2021 година. Това написа в разбор английският вестник Financial Times, представен от Агенция Фокус.
Ако беше неизбежно, несъмнено, към този момент би се случило. И ние доста добре знаем, че когато всички „ умни “ пари са съсредоточени от едната страна на пазара, рискът цените да се движат в противоположна посока е максимален.
 Китай и Русия форсират процеса на отвод от $ Китай и Русия форсират процеса на отвод от $
Сътрудничеството сред Китай и петте държави-членки на Евразийския стопански съюз беше засилено от китайската самодейност „ Пояс...
Посочват се четири аргументи за какво доларът е на път да рухне. Първо, като сигурна валута, доларът се укрепва на фона на внезапно повишаване на несигурността, както през март. Сега, с появяването на имунизациите, най-лошите страхове от пандемията са отминали. Но пазарът към този момент знае за появяването на ваксини, това въобще не е вест. Възможно е да има известна неустановеност по отношение на производството, разпространяването и използването на ваксини, само че единствено това няма да оправдае идния спад от 20% на $.
Второ, Федералният запас на Съединени американски щати, който нормално уголемява салдото си по-решително от другите централни банки, продължава да смекчава ограниченията си. Други централни банки обаче не го последваха. Например ЕЦБ не има намерение в допълнение да укрепва еврото и даде да се разбере, че ще се бори с това.
Трето, има двоен недостиг в бюджета и комерсиалния баланс на Съединени американски щати. И двете би трябвало да бъдат финансирани от приток на капитал от чужбина. И с цел да притегли това задгранично финансиране, е належащо да създадат американските активи допустимо най-привлекателни, като се направи $ по-евтин. Това, несъмнено, е същата догадка за " двоен недостиг ", с която тези, които предсказваха колапса на $, бяха хипнотизирани преди финансовата рецесия. Но тогава доларът не се срина и има всички учредения да се счита, че това няма да стане и в този момент. Правителството на Съединени американски щати евентуално ще продължи да поддържа бюджетния недостиг в обозримо бъдеще. С по-малко спестявания в обществения бранш, салдото по настоящата сметка на Съединени американски щати, т.е. разликата сред вложенията и спестяванията, ще премине в недостиг, при равни други условия. Уловката е, че това не се случва. Американските държавни спестявания може да са паднали, само че частните спестявания, в противен случай, са се нараснали. Отчасти това нарастване е краткотраен резултат на изолацията: мъчно е да почивате в чужбина и да вечеряте в заведенията за хранене, до момента в който седите вкъщи под карантина.
Но различен миг евентуално ще продължи. Американските семейства си припомниха, че спестяванията им не са задоволителни за един дъждовен ден. Когато хората нямат с какво да платят за апартамент единствено след един месец безработица, това е обезпокоителен сигнал. ЕЦБ наподобява не желае да се помири с спомагателното подсилване на еврото и вкара нови ограничения за ограничение на растежа на валутата. Всичко това го знаем от историята. След Голямата меланхолия равнищата на спестявания в Съединени американски щати се покачиха и останаха високи. Издържалите този тест остават консервативни финансово и стопански до гибелта си. Възможно е рецесията с Сovid-19 да завърши по същия метод. Това ще се отрази и на вложенията. Големите капиталови планове ще се забавят, до момента в който фирмите имат по-ясна визия за това какъв ще бъде светът след пандемията. Ще бъдат ли подготвени да похарчат пари за офис в центъра, бизнес хотели или огромни самолети, преди да схванат какъв брой трайно ще бъде прехвърлянето на чиновници на работа от у дома? Така че даже в случай че процентът на спестяванията в Съединени американски щати падне, вложенията също могат да останат ниски още няколко години, което е значимо за валутното прогнозиране. Валутните пазари явно не са взели поради тези точки - за разлика от други играчи. Ако непрекъснатият спад на вътрешните спестявания и бързото възобновяване на вложенията бяха неизбежни, щяхме да забележим внезапно повишаване на лихвените проценти и инфлацията - в търговията с хазната на Съединени американски щати. Напредъкът в тази посока обаче беше доста непретенциозен.
 Ще загине ли доларът? Ще загине ли доларът?
Търсенето на вложителите на щатския $ като аварийна валута може доста да падне, в случай че стартира втора вълна ковид. Това за...
И най-после, четвърто - твърди се, че рухването на $ предвещава иден завършек на геополитическото владичество на Съединени американски щати. Глобалната надмощие на Америка след Втората международна война е една от аргументите доларът да се трансформира във водещата валута в света. Сега тази преобладаваща позиция е отслабена от екстравагантната едностранчива политика на Доналд Тръмп. Други страни виждат Съединени американски щати като нарушена народна власт и обезсърчителен сътрудник в Алианса. Китай и юанът, за разлика от това, наподобяват като привлекателни други възможности. Въпреки че тези съображения не са неоснователни, новият президент Джо Байдън ще може да поправи част от вредата, като се върне към многостранността и американските сътрудници. Освен това Китай и юанът към момента би трябвало да създадат доста, с цел да успокоят задграничните вложители. Конфискацията на банкови сметки на политически дисиденти, неотдавнашен ход на държавното управление на Хонконг, е малко евентуално да помогне на юана да се ускори бързо.
Прогнозирането на обменните курсове е безсмислено... А разчитането на рухването на $ по горепосочените аргументи е двойно по-глупаво.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР