Стана ясно кой стои зад безпрецедентната акция за обезглавяване на

...
Стана ясно кой стои зад безпрецедентната акция за обезглавяване на
Коментари Харесай

Обяздват политически Военно разузнаване с цивилен шеф

Стана ясно кой стои зад невижданата акция за обезглавяване на Служба "Военна информация " (СВИ). Изненадващо това са ръководещите, подкрепени от сътрудниците си от "Обединени патриоти ".

Както е известно Военноокръжна прокуратура - София образува досъдебно произвеждане против някогашния началник на СВИ - о.р. ген. Светослав Даскалов и и настоящия шеф на службата - бригаден военачалник Пламен Ангелов за закононарушения по работа. Според обвиняването има доказателства, че в интервала 01.04.2016 година – 01.05.2019 година в СВИ са били издадени 504 позволения за достъп до информация, класифицирана като държавна загадка с равнище на подредба „ Секретно “ и „ Строго секретно “. Това е направено в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация, защото разрешенията за достъп са били издадени от чиновник по сигурността на информацията в Служба "Военна информация "-МО, а не от способния орган – ръководителя на тази работа. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, твърди прокуратурата. На базата на същите позволения, издадени от незапознат орган - Държавната комисия за сигурността на информацията пък от своя страна е издала документи за достъп до класифицирана информация на НАТО и Европейски Съюз. След обвиняването ген. Ангелов на процедура бе отхвърлен от длъжността, защото поради обвиняването неговият достъп до класифицирана информация е лишен. А в сряда (17 юли) ген.Пламен Ангелов подаде доклад за освобождение от служба, откакто решил, че ще е в полза на службата да се отдръпна от поста.

След другите хипотези кой е "поръчал " двамата изтъкнати експерти, в сряда (17 юли) стана известно, че на 16 юли в деловодството на Народното събрание е постъпил проектозакон за допълнение на Закона за военното разузнаване. Проектът съдържа един-единствен параграф: "В чл.24,ал.3 в края на текста се прибавя "или граждански чиновник ".

Досега текстът на член 24, ал.3, сочеше, че " службата се управлява и съставлява от шеф, който се назначава за период 5 години, шеф на службата може да бъде военнослужещ на действителна военна работа с висше военно звание ".

Смисълът на препоръчаната смяна е повече от явен - отпред на СВИ към този момент ще може да бъде избиран и граждански чиновник от "Военно разузнаване ". В СВИ сега работят два типа цивилни чиновници - назначени по служебно правно отношение в сходство със Закона за държавния чиновник и цивилни по трудово правно отношение.

Вносители на законопроекта са група депутати от ГЕРБ и от "Обединени патриоти ". Учудващо е, че ръководещите са се решили на тази стъпка, откакто точно ГЕРБ промени Закона за военното разузнаване тъкмо в противоположната посока. През октомври 2015 година ръководещата коалиция отпред с ГЕРБ одобри предлагането на Таско Ерменков от "БСП лява България " шеф на работа „ Военна информация “ да става само военнослужещ на действителна военна работа. На първо четене планът даваше опция ръководителят на службата да е и граждански чиновник.

По мотив на смяната Атанас Атанасов, народен представител от „ Реформаторския блок “ (коалиционен сътрудник на ГЕРБ) и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, разяснява, че признатият текст стеснява кръга до няколко генерали, "всички приключили военно-щабните академии на Съветския съюз ". Може би това беше задачата – човек, ученик на руските военни заведения, да оглави българското военно разузнаване, разяснява тогава Атанасов.

Промяната през 2015 година бе посрещната в разследващата общественост с облекчение, защото се постави завършек на опитите за внедряване на политическо управление на службата, като комфортни цивилни лица бъдат избирани да управляват военното разузнаване. Първият началник на СВИ след смяната от 2015 година беше бригаден военачалник Светослав Даскалов. През 2018 година президентът Румен Радев удостои ген. Даскалов с медал „ За военна заслуга “ първа степен, поради огромните си заслуги за развиването и укрепването на Въоръжените сили, за дългогодишна и безупречна работа и за приноса си за националната и груповата сигурност.

След него за началник на СВИ бе определен бригаден военачалник Пламен Ангелов. Той също не дава отговор на описанието, което някогашния началник на Национална работа "Сигурност " ген. Атанас Атанасов даде в коментара си във връзка смяната в Закона за военното разузнаване през 2015 година. Ангелов е приключил Военната академия в София, почнал е като действен служащ в Служба "Военна информация “, бил е и шеф - бранш в службата, а сред 2014 и 2015 година е шеф на дирекция. В интервала 2015 – 21 май 2018 година той е заместник-директор на СВИ. През 2016 година той приключва курс за обмисляне на защитата в стратегическите и оперативните равнища във Въоръжените сили във Военната академия в София, а през 2017 година изкарва курс в Академията на Агенцията за военно разузнаване на Съединени американски щати.

Въпреки потвърдения професионализъм на настоящия началник на СВИ и предшественика му, двамата са обвинени поради пропуски в отбраната на информацията и по-точно, че са оставили процедурата по изследване за надеждност и позволение за достъп до класифицирана информация в ръцете на шефа на административното звено по сигурността, както е посочено в Закона за военното разузнаване и правилника за използването му. Както "Параграф 22 " към този момент написа, чл.72 от Закона за военното разузнаване регламентира, че органът по сигурността реализира активността си независимо или във взаимоотношение с други служби за сигурност при условия и по ред, избрани с правилника по член 17.

Внасянето на смяна в закона, с която ще стане допустимо отпред на военното разузнаване да бъде избиран граждански чиновник, изяснява и странното държание на хората от Министерството на защитата, под чието крило е СВИ. МО в началото скочи против изказванията на прокуратурата. Министерството популяризира специфична позиция, в която декларира, че изказванията за позволено приключване на класифицирана информация от службата "Военна информация " изрично не дават отговор на истината, както не дават отговор на истината и изказванията за приключване на държавни секрети.

После обаче вместо да разгласи резултатите от вътрешната инспекция по проблема с двамата висши военни разузнавачи, МО се умълча и като че ли не помни за обещанието да оповести резултатите до 10 юли.

А в допълнение към неуместните обвиняване против Даскалов и Ангелов, заместник-главният прокурор Иван Гешев разгласи на конференция, че чиновник на военното разузнаване е работил като таксиметров водач, возил предприемач в чужбина. Такива данни излезли при следствието против някогашния и сегашния началник на "Военна информация ". "Не е обикновено да ти заплащат заплатата български жители и шефът на службата "Военна информация " да укаже на представител на тази работа в другарска страна от Европейски Съюз да брифира предприемач т.е. да го запознае с проблеми, които касаят неговите бизнес ползи и този представител на "Военна информация " да му е таксиметров водач няколко дни ", съобщи Гешев. Според него целенасочена неистина било, че прокуратурата прави в работа "Военна информация " дейности, свързани с чисто оперативната активност на военното разузнаване. "Истината е, че следствието е за приключване на класифицирана информация и за финансови нарушавания ", акцентира Гешев.

От шокиращите обвинявания до момента не сме чули към момента единствено за финансови закононарушения, осъществени от шефовете на СВИ. Това надали ще има някакво значение - сегашният шеф на "Военно разузнаване " Ангелов към този момент е отхвърлен. Остава единствено депутатите бързо да одобряват следващата смяна в Закона за военното разузнаване и нещата ще си дойдат на мястото, като на една от най-важните служби в страната бъдат поставени цивилни, само че политически правилни, юзди.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР