Стана ясно дали Иван Иванов ще бъде върнат като шеф

...
Стана ясно дали Иван Иванов ще бъде върнат като шеф
Коментари Харесай

Иван Иванов няма да бъде върнат като шеф на КЕВР

Стана ясно дали Иван Иванов ще бъде върнат като началник на КЕВР.

Сагата с обезглавяването на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) след решението, че изборът на Станислав Тодоров за началник е противоконституционно, продължава.

Парламентът, чиито дни са преброени, продължава да търси излаз от обстановката, която оставя страната без цена на газа, ще забави въвеждането на интерконектора с Гърция в употреба и основава редица проблеми и на ВиК-ата. В сряда изпълняващият длъжността ръководител на Народното събрание Мирослав Тодоров отхвърли да вкара в дневния ред на Народното събрание плановете на решение на ГЕРБ и Движение за права и свободи за възобновяване отпред на енергийния регулатор на предходния му ръководител Иван Иванов, който съобщи поста на нелегитимно определеният Тодоров.

" Връщането на Иван Иванов напълно не е несъмнено конституционно, изключително с такова решение на Народното събрание и е допустимо да заложи други конституционни бомби по последващите решения ", счита съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов уточни пред публицисти, че днешния председателски съвет са били препоръчани два разновидността за решение на проблема с КЕВР. Единият е бил с решение на Народното събрание да бъде оторизиран един от сегашните членове на органа да бъде краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител до избора на нов подобен.

Второто предложение е било краткотрайно изпълняващия длъжността ръководител на Народното събрание да изпрати писмо на КЕВР, в което да каже, че решението на Конституционния съд би трябвало да се извърши. И двете оферти са били отхвърлени, сподели Йорданов.

Според него ръководещите са виновни за този проблем след промени, нанесени от началника на политически кабинет на премиера в оставка Кирил Петков – Лена Борислава, Тя, по думите на Йорданов, махнала параграфа, в който се посочвало новият ръководител на КЕВР да бъде определен 14 дни след влизането на закона в действие. Да си сърбат попарата, аз какво да направя в този момент за тяхната тъпота, че ще се върне Иван Иванов, съобщи още ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ.

Междувременно дясната коалиция внесе законопроект за промени в Закона за енергетиката, който по неотложност да позволи проблема с неналичието на началник на КЕВР.

Предложението е членовете на комисията да могат да избират между тях краткотраен ръководител, когато регулаторът остана без подобен при предварително преустановяване на пълномощията му или когато не е определен. " За нас от позиция на правна непоклатимост най-хубавото решение е с една корекция в Закона за енергетиката да затвори една липса в него. Ако има благосклонност, законопроектът може да се прегледа до петък или до понеделник " счита Иванов. Според него при съществуването на такава воля би било разумно президентът Румен Радев да се съобрази и да забави разпускането на Народното събрание. По-късно в сряда се събира парламентарната комисия по енергетика, която да прегледа пък предлагането на " Продължаваме промяната " за започване на процедури за избор на нов ръководител на КЕВР, за каквато упорства и самата комисия. Предстои да се види какви са разпоредбите и периодите за новия избор на регулаторен началник, които ще предложат ръководещите. Освен не са извънредно къси и направени по този начин, че да бъде номиниран и избран отново Станислав Тодоров, действително Народното събрание няма време за избере нов ръководител, защото в четвъртък Българска социалистическа партия връща третия мандат и Народното събрание ще бъде разхлабен най-късно идната седмица. Освен това не е несъмнено, че ще има задоволително болшинство, написа trud.bg. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР