Стана ясно, че има намерение за създаване на български батальон

...
Стана ясно, че има намерение за създаване на български батальон
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Български войници няма да участват по никакъв начин във въоръжени конфликти

Стана ясно, че има желание за основаване на български батальон за проява на възпиращ капацитет на НАТО.

Тепърва  предстоят диалози по образуването на тази бойна батальонна група. Но е разбираемо, че един батальон, бил той и от хиляда души, няма по какъв начин да бъде някаква значима мощ. Това е по-скоро един политически акт на България, който има за цел да покаже, че България е предсказуем и правилен съдружник в НАТО.“ Това съобщи ръководителят на Парламентарната комисия по защита и зам.-председател на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров в „Офанзива“ по Nova News.

По неговите думи няма да има нищо учудващо в това построяването на този батальон да се забави, защото през февруари месец предстоят значими срещи на върха на НАТО, на които ще се разискват доста въпроси и надали страните членки биха извадили на напред във времето тъкмо този въпрос.

„От годините, в които България е съдружник в НАТО в страната ни е имало взаимни учения и това не е било сериозна трагична история. Тук намирам, че тематиката ненужно се преекспонира, само че факт, който беше стихотворец като ангажимент от министър-председателя е, че този батальон ще бъде под българско командване“, акцентира Зафиров.

„Получихме уверението, че български бойци няма да вземат участие по никакъв метод във въоръжени конфликти“, обърна внимание ръководителят на Комисията по защита. Той обърна внимание, че когато се отнася до учения, и в този момент български въоръжени сили вземат участие в многонационални учения, включително в съюзнически страни.

По тематиката за попълване на българската ескадрила с още 8 изтребителя, Атанас Зафиров акцентира незабавната потребност на българските военновъздушни от допълнение на техните качества, само че все още българската страна не може да си разреши подобен огромен разход. „Още повече, че има обособени други съставни елементи в българските въоръжени сили, като сухопътния, които са редовно недофинансирани и редовно подценявани. Неслучайно на последното съвещание на Комисията по защита и началника на защитата, и военния министър дадоха заявление, че това ще бъде годината на сухопътните сили. Мисля, че е разумно българската страна да потърси решение и по третия капиталов план за бронирана бойна машина за пехотата и се веселя, че има заложени средства в бюджета за неговото стартиране“, добави Зафиров.

Що се отнася до закупените 8 самолета F-16, Зафиров изясни, че първите 6 самолета би трябвало да дойдат до края на 2023 година, а другите два самолета ще дойдат по график през първата половина на 2024 година Той увери, че образованието на нашите летци в Съединени американски щати върви сполучливо и те се приготвят да заемат своето място, когато новата техника дойде в България.

На въпрос за въоръжението на двата типа изтребители, които ще извършват ролята на Air Policing в България, националният представител от Българска социалистическа партия отговори, че те няма да бъдат употребявани отвън общоприетата задача и няма съображение да имат каквото и да е друго въоръжение.

„На този стадий няма декларирано желание от Испания за изпращане на фрегата в Черно море“, отговори Зафиров на появилата се такава информация в задгранични медии. Той опроверга и информацията за дислоцирането на френски бойци в България. „В момента, в който постъпи такава поръчка, въпросът ще бъде прегледан. Ако са до 1000 военнослужещи, това ще стане с решение на Министерски съвет. Ако са над 1000, въпросът ще бъде разискван в Народното събрание. Такъв е законът“, безапелационен бе той.

„Всякакви опити за сцепване от Българска социалистическа партия и за основаване на различни планове са завършвали безславно. Няма по какъв начин да изгрее нова такава звезда по простата причина, че би било единствено пожелателно и в бъдеще време, а за левия гласоподавател и за лявомислещия човек е по-важно да вижда реализация на своите хрумвания в този момент и незабавно. Лявомислещите хора на процедура стартират да виждат реализацията на своите хрумвания в работата на това държавно управление. Неслучайно ние приказваме и ще го потвърдим, че това ще е най-социалният бюджет за последните 30 години“, разяснява още заместник-председателят на Българска социалистическа партия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР