Стамен Балчев започна втория си мандат на Армията и още

...
Стамен Балчев започна втория си мандат на Армията и още
Коментари Харесай

Петте промени на Стамен

Стамен Балчев стартира втория си мандат на " Армията " и още в първия мач с Лудогорец се набиха на очи пет промени, които експертът направи спрямо предшественика си Милош Крушчич.

1. Промяна на схемата
Стамен Белчев не се поколеба още в първия си мач да смени тактическата сграда на игра и да заложи още от първата минута на 4-4-2 против Лудогорец. Това бе самоуверено и почтено за почитание, въпреки и може би подбудено ненапълно от неналичието на доста осъдени халфове. Голяма смяна обаче пристигна най-много от това, че ЦСКА нападна с двама физически здрави нападатели, защото до момента тимът нямаше храброст да направи това при някогашните си треньори. Така Али Соу и Ахмед Ахмедов имаха няколко благоприятни условия, а първият означи и прекрасен гол. Играта с двама нападатели държеше в шах цялата отбрана на противника, като по едно и също време с това предоставяше шансове и свободни пространства и за играчите, които нападнаха от втора позиция.

2. Изнасяне на топката
Очевидно е, че при новия треньор ЦСКА ще се пробва да играе трайно с топката и да изнася по-бързо в търсенето на по-директна игра. При Милош Крушчич Малинов или Пинто постоянно се връщаха сред централните бранители и участваха в изнасянето. Самият Белчев обаче държи това да става от самите бранители, които да трансферират бързо на халфовата линия. Така, против Лудогорец се получиха няколко хубави извеждащи паса на Тиаго Родригес и даже на Жеферсон, който играеше на не напълно обичаен за него пост.

3. Използването на крилата
Вероятно една от запазените марки при Стамен Белчев ще бъде потреблението на крилата. В неделя вечер видяхме доста офанзиви по фланговете в търсене на многообразие и комплициране на съперника. Кери и Евандро бяха след дейните футболисти, въпреки че Енрике Рафаел е по-подходящ от своя съотечественик за тази роля. Освен това, в случай, че " алените " разчитат на двама нападатели, които са мощни и играят добре с глава, е напълно целесъобразно да има и повече центрирания от двата фланга.

4. Прероденият Тиаго
Подобно на първия си престой в ЦСКА Стамен Белчев явно ще разчита доста на Тиаго Родригес. Португалецът бе извънредно добър против Лудогорец, като бе на всички места и ловко организираше играта на тима си. Той нанасяше удари, даваше пасове по метод, по който не го бе правил в последните 2 години. Трябва да се означи, че той несъмнено загуби време на " Армията ", където от време на време бе употребен на фланга, което го изолираше от играта. Очаква се той да е измежду водещите футболисти на ЦСКА и през идващия сезон, когато залогът още веднъж ще е доста огромен.

5. Намигване към младежите
Стамен Белчев пусна против Лудогорец в игра в последните 10 минути Йоан Бауренски. И тази промяна не бе от символичните, в които някои юноши влизат в добавеното време, с цел да оберат овациите на публиката, да запишат дебют и вземат участие в разпределението на наградите. Бауренски бе на терена в основен миг, когато тимът му можеше да завоюва, само че и да загуби дербито. Вероятно стартирането му в игра бе подбудено от обстоятелството, че на скамейката нямаше други халфове, както и че на почивката тимът до 19 години, чийто капитан е точно Бауренски обра овациите на феновете с купата. Но при всички положения доверието към него е и мигане към юношите на тима и заричане, че Стамен Белчев ще успее да наложи и развие някои от гениите в академията.

Христо Бонински, " Меридиан Мач "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР