Стълпотворение от ученици и граждани се оформи пред портала на

...
Стълпотворение от ученици и граждани се оформи пред портала на
Коментари Харесай

Исках да съм парашутист, а ме направиха счетоводител

Стълпотворение от възпитаници и жители се оформи пред портала на 68-а бригада Специални сили за празника на военния парашутист през вчерашния ден. Винаги сме посрещали посетители на този ден, само че този път е нещо невиждано, признаха военните, които се наложи да пускат учениците на партиди по 100 души в базата. Горните класове на три учебни заведения - Математическата гимназия, СУ „ Патриарх Евтимий ” и Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий ”, се изсипаха в бригадата. Ветерани, някои от които с по 950 скока, също пристигнаха на празника.

Пристигна и 86-годишният Цвятко Беров, който още помни единствения си скок с парашут от 1952 година, приключил славно в бостаните на Долна Митрополия. Приключението станало под шапката на ДОСО. „ В казармата пуснах молба, че желая да съм боен парашутист, а те ми споделиха: Вие не сте пристигнали да скачате, а да обезпечавате финансово хората! И ме направиха счетоводител ”, изля 66-годишната си тъга той. Пристигнаха и десетки пловдивчани с дребни деца, за които сядането зад кормилото на военен хамър и натискането на спусъка на празната картечница над него бе незабравимо прекарване.

Всички минаваха през демонстрационните маси за огнестрелно оръжие. На тях бе показан най-хубавият снайпер на въоръжение у нас - „ Блазер Тактикъл ”. Децата опитваха да го подвигат и да гледат през оптиката. Другата атракция бяха късите автомати MSG на „ Хеклер и Кох ”. АК-47 пък бе най-пренебрегваното оръжие -почти никой не посегна към изложените мостри. Сержантите обаче припомниха, че към момента, с цел да си боец тук, би трябвало да можеш да го разглобиш за 6 секунди. Нормативът за сглобяване е 17.

Всяка група наложително спираше пред паметника на починалите командоси и параклиса до него. Старшина Христо Кюркчиев напомни на учениците нещастието с камиона бомба в Кербала към Коледа 2003 година. „ Поучихме се от това и по тази причина направихме нашия параклис. В криптата му пазим остарели униформи, идентификационни табелки, ръждясали медали и книги, принадлежали на падналите ни приятели. За вас като българи те би трябвало да значат доста, тъй като пролятата кръв е наша ”, напомни сержант Кюркчиев.

Доста от десетокласниците в изненада научиха, че с цел да си боен парашутист, нормативът е 12 набирания за момчета и девойки. А един километър би трябвало да бъде избяган за 3 минути и половина. „ Обръщайте внимание на спортната си форма - тук влизат бойци по повишени физически критерии. Освен тях, за разлика от другаде, имаме проби по български език и математика, които в случай че не се покрият, мястото ви не е тук. Тук ни трябват интелигентни хора ”, добави сержантът.

Имитацията на аероплан за тренировки на скокове и въртящите се столове станаха обичани на ученичките. Всички сядаха и си правеха селфита на тях.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР