Сталин не е имал Photoshop, но това не му е

...
Сталин не е имал Photoshop, но това не му е
Коментари Харесай

Как пропагандната машина на Сталин изтрива хора от снимките -

Сталин не е имал Photoshop, само че това не му е попречило да изтрие следите на враговете си от учебниците по история.

Използвайки принадлежности, които през днешния ден наподобяват невероятно примитивни, руските прото-фотошопъри вършат по този начин, че " в миналото известни персони да изчезнат " и основават фотоси, представящи Сталин " като единствения същински другар, приятел и правоприемник на Ленин, лидер на болшевишката гражданска война и създател на Съюз на съветските социалистически републики ".

Един ден даден политик може да е бил на респект, а на идващия да е изправен пред разстрел - като зложелател на народа. В Съветския съюз хората безусловно са били изтривани от учебниците по история благодарение на техники за манипулиране на фотоси.

След като идва на власт през 1929 година, Сталин афишира война на руските жители, които счита за " опетнени " от връзките им с политическите придвижвания преди неговото.

От 1934 година той унищожава непрекъснато изменяща се група от политически " врагове ". Около 750 000 души умират по време на Голямата чистка, както е известна през днешния ден, а повече от един милион души са прогонени в отдалечени региони, с цел да поставят тежък труд в ГУЛАГ.

По време на чистките доста от враговете на Сталин просто изчезват от домовете си. Други са екзекутирани обществено - след показни правосъдни процеси. И защото Сталин е знаел цената на фотосите както за историческите архиви, по този начин и за потреблението им като средство за всеобщо осведомление, " враговете " му постоянно са изчезвали и от фрагментите.

Тази несръчна занаятчийска работа, една от по-приятните задания за художествените отдели на издателствата по това време, изисква сериозна умелост със скалпела, лепилото, боята и аерографа. По този метод Сталин е нареждал да бъдат " махнати " от историята онези приятели, които в последна сметка считал за нелоялни (и които нормално са екзекутирани).



Николай Ежов, вдясно от Сталин, по-късно е отстранен от тази фотография край Московския канал.



Тази фотография е направена през 1926 година и изобразява Сталин с партийните шефове Николай Антипов, Сергей Киров и Николай Шверник (от ляво на дясно). Един по един всички, като се изключи Сталин, изчезват от фотографията.



След всички фотоманипулации, правени през годините, Сталин остава самичък.



Тази историческа фотография демонстрира млади социалисти през 1897 година, преди някои от тях да се повдигнат на власт. Ще разпознаете младия Владимир Ленин (в средата) - несъмнено, той резервира мястото си. Александър Малченко (стоящ, вляво) не е имал подобен шанс: през 1930 година е упрекнат, че е разузнавач, екзекутиран е и е сменен с бяло леке.



Ето още един случай на разкрасяване на фотография с спомагателни елементи. През 1920 година Ленин приказва пред навалица, само че четири години по-късно, преди да разгласяват фотографията, редакторите вземат решение да създадат аудиторията му по-голяма - по тази причина употребяват по-голяма навалица от друга фотография.



Ленин, който след гибелта си през 1924 година се трансформира в нещо като социалистически светец, остава на всички фотоси. Но тези, които го заобикалят, постоянно нямат подобен шанс. Тази групова фотография от 1920 година съдържа толкоз доста " врагове на народа " (Григорий Зиновиев, Николай Бухарин, Карл Радек - всички разстреляни през 30-те години на ХХ век), че управляващите я редуцират единствено до Ленин и пролетарския публицист Максим Горки (зад Ленин, с мустаците).



На тази фотография от 1920 година Троцки, с шапка, стои до Ленин, който произнася тирада от трибуната. На по-късната версия Троцки не се вижда на никое място. Троцки е изпъден от Съюз на съветските социалистически републики през 1929 година, само че продължава политическата си битка против Сталин от чужбина, преди да бъде погубен през 1940 година



Въздушната четка на руската история от време на време се показва в прибавяне на аспекти, а не просто в изтриването им. Например тази фотография от проява през 1917 година не е била сметната за задоволително революционна от властта: на табелата на магазина вляво написа " Часовници. Златни и сребърни ", а текстът върху знамето е неразбираем. Но хей по този начин, малко болшевишка магия по-късно - и на табелата написа " Ще вземеш това, което ти принадлежи, посредством битка ", а на знамето - " Долу монархията! ".



Известната фотография на руските бойци над Райхстага по време на борбата за Берлин, за която по-късно се оказва, че е инсценирана и изменена.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР