Стъклените бутилки могат да са много по-вредни за околната среда

...
Стъклените бутилки могат да са много по-вредни за околната среда
Коментари Харесай

Стъклените бутилки по-вредни за околната среда от пластмасовите

Стъклените бутилки могат да са доста по-вредни за околната среда от пластмасовите, откри ново изследване.

Изследователи от университета в Саутхемптън, Англия изследвали въздействието на разнообразни опаковки за питиета, в това число стъклени и пластмасови бутилки, алуминиеви кенчета и картонени кутии, върху околната среда. Заключенията им били, че стъклото в действителност е 4 пъти по-вредно от пластмасата, защото се добива от редки материали и изисква повече изкопаеми горива за произвеждане и доставка.

Пластмасата замърсява трайно околната среда, в случай че бъде изхвърлена погрешно. Тя има и капацитет да се разгражда и да се популяризира като микропластмаса, която е нездравословна за здравето. Производството ѝ изисква доста количество сила.

Стъклените бутилки обаче също се изхвърлят, и то постоянно след еднократна приложимост, макар че могат да бъдат употребявани още веднъж 12 до 20 пъти. Материалът, от който се създават, се изкопава от земята и е обвързван с всички вреди от минното дело, освен за околната среда, само че и за човешкото здраве.

Най-екологичните контейнери са картонените кутии като за млякото и соковете и алуминиевите кенчета. Кутиите обаче също съдържат пластмаса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР