Стагфлацията е основният риск за световната икономика през 2023 г.,

...
Стагфлацията е основният риск за световната икономика през 2023 г.,
Коментари Харесай

Стагфлацията е основният риск за световната икономика през 2023 г., смятат инвеститори

Стагфлацията е главният риск за международната стопанска система през 2023 година, считат вложители, взели участие в изследване на MLIV Pulse, представено от Блумбърг.

Според тях  очакванията за напредък на пазарите на акции са преждевременни след бруталните разпродажби тази година.

Почти половината от 388 респонденти в последното изследване на MLIV Pulse са завили, че сюжетът, при който растежът продължава да се забавя, до момента в който инфлацията остава висока, ще господства в международен мащаб през идната година. Вторият най-вероятен резултат е дефлационна криза, до момента в който икономическо възобновяване с висока инфлация се счита за минимум евентуално.

Резултатите алармират за още една предизвикателна година за рисковите активи, откакто стягането на паричната политика на централните банки, растящата инфлация и въздействието на съветската инвазия в Украйна, подхраниха най-лошия срив на акциите след международната финансова рецесия. На този тъмен декор, до момента в който акциите се покачиха през четвъртото тримесечие, над 60% от участниците в изследването са декларирали, че вложителите по света към момента са прекомерно оптимистично настроени във връзка с цените на активите.

„ Следващата година към момента ще бъде сложна “, сподели Никол Корницър, основан в Париж портфолио управител на Buffalo International Fund в Kornitzer Capital Management Inc., който дава отговор за ръководството на към 6 милиарда $. „ Определено към този момент вероятността е стагфлация “, добави тя.

Междувременно към 60% от участниците в прочуването чакат доларът да отслабне в допълнение след месец. Това контрастира с предишния месец, когато съвсем половината от интервюираните споделиха, че ще посрещнат съвещанието на Федералния запас през ноември с дълга позиция за $. Силата на зелените пари натежа върху няколко класа активи тази година, в това число други валути като еврото и акциите на разрастващите се пазари. Отслабващият $ може да сътвори благоприятни условия през 2023 година, която към този момент се чака да бъде неподходяща.

„ Доларът евентуално ще отслабне през 2023 година “, сподели Корницър. „ Може би не трагично, само че наклонността евентуално ще бъде низходяща. “ Рецесията в Съединени американски щати и посоката на курсовете ще бъдат основните катализатори за валутата, сподели тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР