Стафан де Мистура призова руския президент Владимир Путин да прояви

...
Стафан де Мистура призова руския президент Владимир Путин да прояви
Коментари Харесай

ООН прикани Москва да окаже натиск над Дамаск

Стафан де Мистура прикани съветския президент Владимир Путин да прояви храброст и да убеди сирийския режим да одобри нови избори, "за да бъде извоюван мирът ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В изявление за швейцарската социална телевизия Ер Те Ес, Де Мистура сподели, че военна победа не е задоволителна, както сподели хаосът, последвал в Либия рухването на режима на Муамар Кадафи.

След като президентът Путин разгласи военна победа в Сирия, "трябва незабавно да последва политически развой, обхващащ всички, с цел да има нова конституция и нови избори ", сподели пратеникът на Организация на обединените нации.

Тези два въпроса са съществена тематика в осмия кръг на договарянията за Сирия, почнал на 28 ноември в Женева. Де Мистура е медиатор в договарянията сред сирийската съпротива и държавното управление в Дамаск.

Г-н Путин би трябвало да убеди държавното управление (на Сирия), че няма време за губене, продължи Де Мистура.

"Някой може да мисли, че е спечелил териториалната война, само че това е краткотрайно. Трябва да бъде извоюван мирът и за това е нужна храброст да бъде накарано държавното управление да одобри нова конституция и нови избори с Организация на обединените нации ", сподели той.

Де Мистура сподели карта на Сирия с другите зони под контрола на режима, на бунтовниците и на джихадистите. Той акцентира, че в случай че бързо не бъде реализиран мир, има заплаха от разпокъсване на Сирия, каквото никой не желае.

ТАСС цитира Де Мистура, че делегацията на държавното управление на Сирия не е подготвена на директни договаряния с опозицията в Женева, макар че опозицията е изразила подготвеност за такива договаряния.

"Това провокира страдание, само че в дипломацията има доста способи да се беседва и с едните, и с другите ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР