Стадо слонове в националния парк Цаво в Кения се е

...
Стадо слонове в националния парк Цаво в Кения се е
Коментари Харесай

Фермери използват пчели срещу агресивни слонове

Стадо слонове в националния парк Цаво в Кения се е трансформирало в най-големия проблем за фермерите в региона. Тези големи бозайници се нуждаят от доста храна, с цел да оцелеят. Това може да ги докара до спорове със съседите им - хората. Кенийските фермери са намерили метод по какъв начин да се оправят с казуса. Те употребяват пчели, с цел да държат слоновете надалеч от посевите си. 
Когато слон нахлуе във фермата ви, половин час ястие на годишна продукция във фермата се равнява на осем часа в храстите. Проблемът със слоновете е, че те ще изядат единствено четиридесет % от посевите, а шестдесет % ще бъдат просто смачкани.
Джоунс Мвакима - фермер

Силни шумове, люто чили и кравешка тор са някои от методите, с които Мвакима се пробва да отблъсне слоновете от узряващите си култури. Други фермери също имат безсънни нощи поради слоновете, които ядат реколтата им. Решение на казуса е засаждането на култури, които слоновете не обичат да ядат. Сред тях са чили и джинджифил. Сега Мвакима избира да отглежда слънчоглед, а не царевица.
Когато сеех царевица, прибирах единствено един чувал, за разлика от слънчогледа, където жънех към три-четири тона, което демонстрира усъвършенстване.
Джоунс Мвакима - фермер

Природозащитниците от организацията " Спасете слоновете ", основана в Кения, употребяват пчелите като безвреден метод за понижаване на напрежението сред хора и животни. Решението станало мотив за наслада в общността. Организацията дава кошери на фермерите гратис. Пчелните кошери обезпечават и спомагателен източник на приходи за земеделците, защото те събират мед и пчелен восък. С всеки ден идват от ден на ден и повече искащи да получат кошери. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР