Стадо крави се отрови след водопой от река Марица край

...
Стадо крави се отрови след водопой от река Марица край
Коментари Харесай

Водоснабдяването в близо 50 населени места е спряно

Стадо крави се токсини след водопой от река Марица край Димитровград. Докато се открият аргументите – превантивно водоснабдяването на близо 50 обитаеми места е спряно. Симеоновград и Свиленград са напълно без водоподаване. Днес се чака да излязат резултатите от пробите на реката.

Вчера овчар, който всеки ден води своите 29 крави на водопой, вижда, че една по една те стартират да умират. Първоначалните данни от аутопсията на животните, направена от правосъден доктор, демонстрират, че става въпрос за фосфорни органични съединения. Вероятният замърсител, съгласно Регионалната ревизия по околна среда в Хасково, е дружество, чиито води изтичат в Марица.

Собственикът на кравите Стоян Господинов описа, че животните са пили от водата в реката сутринта, а до следобедните часове към този момент са били умряли.

„ Цялото стада го няма. Чакам експертизата, с цел да се види кой е отговорен и дали ще ми платят за кравите. Кравите идват тук по три пъти дневно на водопой и в никакъв случай не е имало проблем “, съобщи мъжът. По думите му е имало случаи, в които дружество в региона е замърсявало водите на реката. „ Отпадъчната вода прави пяна и рибата умира “, сподели още Господинов.

Българската организация по сигурност на храните е взела проби от кравите, пили вода от река Марица. „ Съгласно законодателството, след определяне на повода за гибелта на животните, ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде употребен за обезщетение “, разяснява изпълнителният шеф на БАБХ проф. доктор Паскал Желязков.

Заради случая в Хасково беше образуван Областен спешен щаб. Областният шеф доктор Стефка Здравкова уточни, че превантивното прекъсване на водоподаването ще бъде възобновено, откакто излязат резултатите. Тя добави, че по поречието на реката не е открита умряла риба.

„ Нямам спомен до момента да е имало сходен случай. Надявам се способените органи да си свършат работата и да открият повода за замърсяването. Риск за обитаемоте места в региона няма “, сподели кметът на Димитровград Иво Димов.

Директор на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ гл. комисар Николай Николов уточни, че е изпратен на място, с цел да поддържа дейностите на щаба.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР