Стадионите, баровете и дискотеките са най-рисковите места за заразяване с

...
Стадионите, баровете и дискотеките са най-рисковите места за заразяване с
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Стадионитe и дискотеките са най-рисковите места за заразяване с COVID-19

 Стадионите, питейните заведения и нощните заведения са най-рисковите места за заразяване с COVID-19. Това съобщи пулмологът доктор Александър Симидчиев, шеф на функционалното поделение към Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи, представен от  " Труд ".

“За мен не е разумно да имаме позволени мачове, а да имаме други ограничения, които да лимитират събирането. От моя позиция стадионите с аудитория са най-рисковият вид събития, където контактите сред хората са с най-голяма активност ", уточни доктор Симидчиев. По думите му съществуват четири равнища на риск 1:1, 1:10, 1:100 и 1 към 1000.

“Мачовете, огромните нощни заведения, изобщо всеобщите събирания, попадат в в равнището 1:1000, където човек може да се срещне с 1000 други за къс интервал от време ", разяснява още специалистът по пулмология. Той изясни, че публиката по стадионите дружно с многото гости в нощните заведения вид дискотека или бар са рисковите действия за разпространяването на ковид. На плажа, в случай че се съблюдава дистанцията, действително разпространяването не може да е повече да е повече от 1 към 10 - първо, че е на отворено, второ - хората могат да пазят отдалеченост един от различен, даде образец доктор Симидчиев.

Участие в възможен митинг или флашмоб, да вземем за пример, той дефинира като риск 1 към 100. Работното място с дребен колектив или в обособени кабинети, както и работата от у дома пък попада в най-ниската степен на опция за заразяване с COVID-19, защото човек съблюдава задоволителна отдалеченост - 1 към 1, разяснява още разпространяването на вируса шефът на функционалното поделение към МИ на Министерство на вътрешните работи.

“При аудитория от 12 000 души, имаме евентуално инфектирани към 200 души съгласно сегашните данни, а при репродуктивно число на вируса 1,25, това значи, че 230 ще са новозаразените след края на мача. "

По същия метод, в случай че в дискотека с 1000 души има 40 носители на вируса, то единствено след няколко часа на дансинга, ще имаме нови 48 вирусоносители и от заведението ще излязат 88 инфектирани. Тъй като в България има 40 000 кревати, а ние имаме към 400 заболели, даже и за интензивно лекуване имаме към 1500 места, а сега имаме към 30 заболели на такова лекуване, заключи доктор Симидчиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР