Стачкуващите служители в Министерството на външните работи прекратяват протеста си.

...
Стачкуващите служители в Министерството на външните работи прекратяват протеста си.
Коментари Харесай

Стачкуващите служители в МВнР спират с протестите

Стачкуващите чиновници в Министерството на външните работи приключват митинга си. Основната причина - неналичието на градивен разговор с управлението на ведомството.

Служители на Министерство на външните работи започнаха протестни дейности на 2 декември 2022 година с искане за нарастване на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дълготрайно и краткосрочно командироване и преустановяване на практиката за понижаване на главната заплата при дълготрайно командироване.

Проблем по време на стачката бе неналичието на подпомагане от страна на отрасловите звена в Министерство на външните работи, показват от синдиката, представени от Българска телеграфна агенция.

По думите им вместо взаимно търсене на решения и интензивно предложение на ограничения и стъпки за разрешаване на зародилия групов трудов спор от виновните за това, се е основало в допълнение разделяне сред чиновниците.

От синдиката показват още, че постигнатото през декември нарастване на заплатите във ведомството сред 9 и 60 %, не е било в съгласие със стачкуващите чиновници. Това нарастване не визира чиновниците на Министерство на външните работи зад граница, с което се задълбочава разделянето и неравното отнасяне, считат от синдиката и допълват, че нарастването не визира и заплатите на постъпващите в системата млади дипломати – с условие за най-малко два непознати езика и просветителна степен магистър.

Нерешени, съгласно синдиката, остават и въпросът за актуализацията на командировъчните средства, и казусът с намаляването на главната работна заплата при тръгване на работа в задграничните представителства на България.

 

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР